Ο νόμος 5037/2023 έφερε μια σειρά από αλλαγές όπως την από κοινού αυτοκατανάλωση, με τη διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις πολυκατοικίες, αλλά και την αυτοπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο (net-billing) με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας. Ωστόσο, πάνω από ένα χρόνο εκκρεμεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει όσα έφερε ο νόμος του 2023.

Να σημειωθεί πως στο net-metering δηλαδή στον ενεργειακό συμψηφισμό που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα υπάρχει πλέον ανώτατο όριο ισχύος 10,8 κιλοβάτ (kWp) ανά παροχή για τον οικιακό τομέα και 100 kWp ανά παροχή για επιχειρήσεις. Αντιθέτως, στο net-billing που θα εφαρμοστεί δεν θα υπάρχει όριο. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται το εικονικό net-metering, σε αντίθεση με το εικονικό net-billing (εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός) όπου θα μπορεί να γίνεται και από μία μόνο επιχείρηση ή και μέσω Ενεργειακής Κοινότητας.

Πάντως, φορείς της αγοράς επισημαίνουν πως πρέπει να αλλάξει το «φρένο» των 10,8KW σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά στέγης, καθώς αυτά μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ενέργεια. Μάλιστα, επισημαίνουν πως τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα ήταν καλύτερα να είναι πάνω στις ταράτσες των πολυκατοικιών ή των μονοκατοικιών από το να εγκατασταθούν σε κάποια περιοχή πιο μακριά. Όπως εξηγούν σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν επιπλέον δίκτυα, ενώ εάν είναι στις πολυκατοικίες θα μπορεί και η περίσσεια ενέργεια να δίνεται σε διπλανές πολυκατοικίες.

Διαβάστε ακόμη