Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την υπερπροσφορά ενέργειας έχει δημιουργήσει την ανάγκη για έργα αποθήκευσης ενέργειας. Το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει ένα πακέτο ρυθμίσεων που να αφορά και τη στήριξη μπαταριών behind the meter. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο διαγωνισμοί μπαταριών standalone. Όμως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας προτεραιότητα θα έχει υποστήριξη των έργων αντλησιοταμίευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμά πως η απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών μπορούν να επισπεύσουν τα συγκεκριμένα έργα. Το ρυθμιστικό πλαίσιο υπάρχει, όμως οι αδυναμίες των υπηρεσιών όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο energygame.gr αποτελούν το μεγάλο αγκάθι.

Ένας από τους λόγους που το υπουργείο θέλει να υποστηρίξει τα συγκεκριμένα έργα είναι πως αυτά προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας. Στη χώρα μας βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης έργα αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος περίπου 820 MW. Ανάμεσα στα έργα είναι η κατασκευή του σταθμού αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, ισχύος 680 MW.

Στον κατάλογο με τα 209 έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας του Πανευρωπαϊκού Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (TYNDP) έχουν περιληφθεί εκτός από το έργο της αντλησιοταμίευσης, στην Αμφιλοχία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ακόμη δύο έργα αντλησιοταμίευσης και συγκεκριμένα στο Λάδωνα και το στη θέση Βροχόνερα.

Σύμφωνα με πηγές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τα δύο έργα εκτιμάται πως θα μπορούν να είναι έτοιμα το 2030. Σε σχέση με το έργο στο Λάδωνα, πρόκειται για μια μονάδα αντλησιοταμίευσης που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μαζί με τη ΔΕΗ, με εγκατεστημένη ισχύ 220 MW για παραγωγή και 231 MW για άντληση. Παράλληλα, προχωράει το έργο αντλησιοταμίευσης «Βροχόνερα» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο αποτελείται από δύο ανεξάρτητα έργα, το «Βροχόνερα I» (συνολική εγκατεστημένη ισχύ 424 MW για παραγωγή και 377 MW για άντληση) και «Βροχόνερα II» (συνολική εγκατεστημένη ισχύ 351 MW για παραγωγή και 344 MW για άντληση). Σύμφωνα με πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα εγκρίθηκε η τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τις ανάγκες υπογειοποίησης του έργου. Μάλιστα, υπήρξε σχετικό «πράσινο» φως από το ΚΑΣ(Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), καθώς είναι κοντά στη Βεργίνα.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επισημαίνει πως τα έργα αυτά θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος στην διαμόρφωση του ηλεκτρικού συστήματος της Ευρώπης έως το 2040.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θα υποβάλει το υπουργείο Ενέργειας στην Κομισιόν τα έργα της αντλησιοταμίευσης θα αγγίζουν τα 2,036 GW. Σύμφωνα με το προσχέδιο του ΕΣΕΚ «η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμούς αντλησιοταμίευσης παρέχει τα πλεονεκτήματα της δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας με μεγάλη χωρητικότητα (έως και 100 GWh), μεγάλης ισχύος (έως και 3 GW), που είναι σε θέση να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για ικανό χρονικό διάστημα (έως και 10 ώρες), με ικανό βαθμό απόδοσης (70 – 85%), ενώ οι βασικές υποδομές τους έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (άνω των 80 ετών)».

Διαβάστε ακόμη