Την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για να επιταχυνθεί όσο γίνεται περισσότερο η υλοποίηση έργων αποθήκευσης συνδυασμένα με έργα ΑΠΕ ζητά με δήλωσή του στο powergame.gr o Αριστοτέλης Χαντάβας, πρόεδρος του ΔΣ της Solar Power Europe, του ευρωπαϊκού συνδέσμου των παραγωγών φωτοβολταϊκών και Διευθύνων Σύμβουλος της Principia, της κοινής εταιρείας Enel – Macquarie για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Οι επισημάνσεις του κ. Χαντάβα έρχονται στον απόηχο της δημοσίευσης της νέας έκθεσης της Solar Power Europe για την περίοδο 2024-2028 σύμφωνα με την οποία η δυναμικότητα των μπαταριών που εγκαταστάθηκαν στις χώρες της ΕΕ το 2023 αυξήθηκε κατά 94% φτάνοντας συνολικά στις 36 GWh, με την Ελλάδα να κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν μεν σημαντική δυναμική, πλην όμως έχουν ακόμα αναπτύξει μεγάλη αποθηκευτική ισχύ.

Όπως τονίζει ο κ. Χαντάβας, περιγράφοντας την μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα, «ο ρυθμός ανάπτυξης και ενσωμάτωσης νέων έργων ΑΠΕ αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις στην ενέργεια, καθώς κλονίζει την ευστάθεια του συστήματος, οδηγώντας στο ασύμφορο μέτρο των περικοπών». Επισήμανση που γίνεται με φόντο τις πρόσφατες προειδοποιήσεις για χρεοκοπίες εταιρειών ΑΠΕ στην Ισπανία λόγω των παρενεργειών που προκαλούνται από τον τοξικό συνδυασμό των αρνητικών/μηδενικών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού και των περικοπών της περίσσειας πράσινης ενέργειας και τις πληροφορίες ότι η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας επανεξετάζει τον «οδικό χάρτη» για τις επενδύσεις στην ενέργεια. Ο κ. Χαντάβας προσθέτει ότι η ταχεία διείσδυση των νέων έργων ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή συνδυάζεται με «σημαντικές καθυστερήσεις στην προώθηση των τεχνολογιών αποθήκευσης, για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης πράσινης ενέργειας στο σύστημα. Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι η επένδυση σε έργα αποθήκευσης και μάλιστα συνδυασμένα με έργα ΑΠΕ αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον κλάδο», κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα. «Για να προχωρήσουν οι επενδύσεις αυτές» -συνεχίζει- απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες που θα διαμορφώσουν ένα ευνοϊκότερο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν φαινόμενα υπερπληθώρας εγκρίσεων σε έργα αποθήκευσης, όπως συνέβη με τα φωτοβολταϊκά με στόχο τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς, θέτοντας σε ρίσκο τα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών. Είναι αναγκαίο ο σχεδιασμός ανάπτυξης της αποθήκευσης να γίνει με προσοχή, ώστε να οδηγήσει πράγματι σε υλοποίηση νέων, βιώσιμων έργων, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, αποφεύγοντας τη διεύρυνση των μονοπωλίων και επιφέροντας ουσιαστικά πλεονεκτήματα στη λειτουργία του ενεργειακού συστήματος», καταλήγει ο Πρόεδρος της Solar Power Europe.

Τη σημασία της ταχείας ανάπτυξης της αποθήκευσης στην Ελλάδα για να προχωρήσουν ομαλά τα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια ανέδειξε και ο Γενικός Διευθυντής της πορτογαλικής EDPR Διονύσης Ανδρωνάς που στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου αιολικού πάρκου της εταιρείας στη Φθιώτιδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι «Η αποθήκευση είναι μέρος της λύσης», προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατότητα για τους όρους με τους οποίους θα προχωρήσουν έργα αποθήκευσης με μπαταρίες πέραν των 700 MW που έχουν «κλειδώσει» λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση στους δυο πρώτους διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει διάφορα σενάρια. «Είναι κρίσιμο το πώς και πότε θα συμμετέχουν στην αγορά τα επόμενα έργα αποθήκευσης, ποια φορτία θα εξυπηρετούν, εάν θα λαμβάνουν όρους σύνδεσης κατά προτεραιότητα, με ποιον τρόπο θα αποζημιώνονται. Θα πρέπει οι συνθήκες λειτουργίας των μπαταριών να ξεκαθαρίσουν το ταχύτερο δυνατό».

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με μελέτη της Aurora για το ποιες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν το ευνοϊκότερο περιβάλλον για την εγκατάσταση ΑΠΕ μαζί με μπαταρίες, οι τέσσερις κορυφαίες είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Πολωνία. Η Aurora εκτιμά ότι η πλεονάζουσα ισχύς ΑΠΕ θα φτάσει τα 421 GW έως το 2030, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις επενδύσεις, όπως «κανιβαλισμό» τιμών, περισσότερες περικοπές και αύξηση του κόστους εξισορρόπησης. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από αυτούς τους παράγοντες, κάτι που σημαίνει ότι η λήψη μέτρων για να αμβλυνθούν οι παρενέργειες αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα.

Διαβάστε ακόμη