Η Zeevonk, μια κοινοπραξία μεταξύ της Vattenfall και της Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), έλαβε άδεια για την κατασκευή ενός τεράστιου αιολικού πάρκου στην Ολλανδία. Αυτό το έργο των 2 gigawatt θα ονομάζεται IJmuiden Ver Beta και έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα υπερσύγχρονο σύστημα ενέργειας που θα συνδυάζει την παραγωγή αιολικής, ηλιακής και υδρογόνου ενέργειας.

Το έργο IJmuiden Ver Beta θα αποτελείται από τρία βασικά κομμάτια. Πρώτον, θα υπάρχει ένα αιολικό πάρκο θαλάσσης ισχύος 2 gigawatt. Δεύτερον, θα υπάρχει ένας πλωτός ηλιακός σταθμός 50 μεγαβάтт που θα βρίσκεται επίσης στη θάλασσα. Αυτός ο πλωτός ηλιακός σταθμός προορίζεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από ένα παρόμοιο έργο που κατασκευάζεται στα ανοιχτά των ολλανδικών ακτών. Τέλος, το έργο θα περιλαμβάνει έναν ηλεκτρολύτη μεγάλης κλίμακας που θα κατασκευαστεί στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Αυτός ο ηλεκτρολύτης θα χρησιμοποιεί ενέργεια που παράγεται από το αιολικό πάρκο για να παράγει πράσινο υδρογόνο, ένα καθαρό καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αποκλιματισμό των βιομηχανιών και των μεταφορών.

Ο συνδυασμός αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε αυτό το έργο αποσκοπεί στην αποτελεσματική χρήση του χώρου και επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Η αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι συμπληρωματικές επειδή παράγουν ενέργεια σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο δεν θα χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλο για να διαχειριστεί τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κοινοπραξία Zeevonk θα δει την Vattenfall και την CIP να συνεργάζονται για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου IJmuiden Ver Beta. Η CIP θα συνεργαστεί επίσης με την Copenhagen Offshore Partners, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων θαλάσσης.
Η Vattenfall είναι μια σουηδική εταιρεία ενέργειας με στόχο να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2040. Η CIP είναι ένας παγκόσμιος διαχειριστής κεφαλαίων που εστιάζει στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εταιρεία διαχειρίζεται επί του παρόντος 12 κεφάλαια και έχει συγκεντρώσει περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε ενέργεια και σχετικές υποδομές.

Διαβάστε ακόμη