Παρ’ όλες τις επιφυλάξεις των επενδυτών, οι Γερμανοί βιομηχανικοί ηγέτες ζητούν υπομονή όσον αφορά την ανάπτυξη της υδρογονοπικρότητας ως πηγή ενέργειας. Πιστεύουν ότι η ρυθμιστική υποστήριξη θα επιταχύνει την ευρεία υιοθέτηση του υδρογόνου ως καθαρή πηγή ενέργειας στις αρχές της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με το Reuters.

Η Γερμανία έχει θέσει ως εθνικό στόχο την επίτευξη ισχύος ηλεκτρολυτικής διάσπασης 10 gigawatt (GW) έως το 2030, που αποτελεί βασικό βήμα για την παραγωγή υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας. Πρόσφατα, η κυβέρνηση ενέκρινε νομοθεσία για την υποστήριξη της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα σε βασικές βιομηχανίες, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικούς καταναλωτές υδρογόνου.

Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν τον περιορισμένο αριθμό επενδυτικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής – projects αξίας μόλις 300 megawatt (MW) – ως ένδειξη πιθανής αποτυχίας του σχεδίου. Εκφράζουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση της Γερμανίας από μελλοντικές εισαγωγές υδρογόνου για την κάλυψη των αναγκών της.

Η επιτυχία της στρατηγικής υδρογόνου της Γερμανίας είναι καθοριστική όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η Γερμανία δεν καταφέρει να αξιοποιήσει το υδρογόνο, θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες της Ένωσης να υιοθετήσει αυτή την καθαρή πηγή ενέργειας και να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Γερμανοί πολιτικοδιαμορφωτές και βιομηχανικοί παράγοντες αναγνωρίζουν τις ανησυχίες, αλλά τονίζουν την ανάγκη μακροπρόθεσμης οπτικής. Ο Till Mansmann, σύμβουλος της κυβέρνησης για την καινοτομία στον τομέα του πράσινου υδρογόνου, υποστηρίζει ότι η υπερβολική regulative support (υποστήριξη μέσω κανονισμών) θα μπορούσε να περιορίσει τις εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνολογία.

Οι βιομηχανικοί ηγέτες ζητούν μια πιο οργανωμένη και συγχρονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου. Ο διευθυντής λειτουργίας της EnBW, Dirk Guesewell, τονίζει ότι η πρόοδος χρειάζεται χρόνο και ότι ο υπερβολικός ενθουσιασμός δεν είναι χρήσιμος.

Άλλοι, όπως ο Cetin Nazikkol της Thyssenkrupp Decarbon Technologies, αναγνωρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στα projects είναι αναμενόμενες, αλλά υποστηρίζουν ότι οι βασικοί στόχοι παραμένουν ορθοί.

Η Kerstin Andreae, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Εταιρειών Ενέργειας και Υδάτων (BDEW), τονίζει την ανάγκη για υπομονή και ασφάλεια σχεδιασμού. Υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι βέβαιες ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα διατηρήσουν υποστηρικτικές πολιτικές για να μπορέσουν να επενδύσουν στο υδρογόνο.

Διαβάστε ακόμη