Η απαιτητική πορεία της Ισπανίας προς τον φιλόδοξο στόχο της αιολικής ενέργειας αντιμετωπίζει δυσκολίες, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού think-tank Global Energy Monitor (GEM). Ενώ σήμερα είναι ευρωπαϊκός ηγέτης στην αιολική ενέργεια, η Ισπανία διακινδυνεύει να μην πετύχει τον φιλόδοξο στόχο της για το 2030, εκτός εάν επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη, σύμωνα με το Reuters.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανθίζουν στην Ισπανία, παράγοντας πάνω από το μισό του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας πέρυσι, με την αιολική ενέργεια να αποτελεί την κύρια πηγή (σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής). Η Ισπανία διαθέτει περίπου 30 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης αιολικής ισχύος, δεύτερη μόνο μετά τη Γερμανία στην Ευρώπη.

Η πρόκληση

Οι τοπικές αντιδράσεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια εμποδίζουν την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων. Παρά το γεγονός ότι έχει 1,7 GW υπό ανάπτυξη (κάτι που θέτει την Ισπανία στη μέση προς τον στόχο των 62 GW), ο ρυθμός ανάπτυξης χρειάζεται σημαντική ώθηση.

Η Ισπανία θα πρέπει να σχεδόν πενταπλασιάσει τις ετήσιες προσθήκες αιολικών πάρκων (από τον μέσο όρο του 1 GW το 2019-2023) για να φτάσει στον στόχο του 2030. «Η Ισπανία είναι απίθανο να επιτύχει τον στόχο της για την αιολική ενέργεια με τον τρέχοντα ρυθμό», προειδοποιεί ο ερευνητής του GEM και συγγραφέας της έκθεσης Gregor Clark.

Ο δρόμος προς την επιτυχία: Η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και ο προτεραιοδοτημένος θαλάσσιος αιολικός θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου. Πέρυσι, η Ισπανία πρόσθεσε μόνο 600 MW, μια σημαντική πτώση από τα 1,7 GW του 2022. Ο ισπανικός φορέας αιολικής ενέργειας (AEE) συντονίζεται με την ανάγκη για ταχύτερη ανάπτυξη.

Καλύτερες προοπτικές για την ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά 

Ενώ η αιολική ενέργεια αντιμετωπίζει δύσκολη διαδρομή, η Ισπανία βρίσκεται σε καλή θέση να εδραιώσει την ευρωπαϊκή της ηγεσία στην ηλιακή ενέργεια. Η χώρα διαθέτει 7,8 GW έργα ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας υπό κατασκευή – ξεπερνώντας τη συνολική χωρητικότητα των επόμενων τριών ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με την έκθεση GEM.

Διαβάστε ακόμη