Μια νέα έκθεση της kWh Analytics, ηγέτη στην ασφάλιση για την κλιματική αλλαγή στην ηλιακή ενέργεια, ρίχνει φως στον κρίσιμο ρόλο της αξιολόγησης κινδύνου βάσει δεδομένων και του ανθεκτικού σχεδιασμού στην προστασία των ηλιακών περιουσιακών στοιχείων από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η 6η ετήσια αξιολόγηση ηλιακού κινδύνου περιλαμβάνει συνεισφορές από εμπειρογνώμονες του κλάδου σε θέματα τεχνολογίας, χρηματοδότησης και ασφάλισης, σύμφωνα με το περιοδικό pv.
Η kWh Analytics διαπίστωσε ότι οι πραγματικές απώλειες από καιρικά φαινόμενα σε μεγάλες αγορές ηλιακής ενέργειας, όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Αριζόνα, μπορεί να είναι τρεις φορές υψηλότερες από τις προβλέψεις των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων. Η διαφορά αυτή αποδίδεται στην εξάρτηση από τις δομές πληρεξουσίων στα παραδοσιακά μοντέλα φυσικών καταστροφών, τα οποία δεν είναι βελτιστοποιημένα για τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό, η kWh Analytics έχει αναπτύξει νέα μοντέλα που ενσωματώνουν δεδομένα για συγκεκριμένες τοποθεσίες από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL), δεδομένα ζημιών από τον πραγματικό κόσμο και δορυφορικές εικόνες. Η προσέγγιση αυτή παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα του κινδύνου για τα ηλιακά περιουσιακά στοιχεία.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης θετικά νέα σχετικά με την απόδοση των φωτοβολταϊκών μετά από ζημιές από χαλάζι. Οι δοκιμές αξιοπιστίας από την Kiwa PVEL αποκάλυψαν ότι ακόμη και τα σπασμένα κύτταρα από τις συγκρούσεις του χαλαζιού έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στη συνολική παραγωγή των μονάδων. Καμία μονάδα που δοκιμάστηκε δεν έχασε περισσότερο από το 3% της παραγωγής της μετά από προσομοίωση γεγονότων χαλαζιού. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ετήσιες εναέριες θερμικές σαρώσεις, οι οποίες είναι λιγότερο δαπανηρές από τις δοκιμές ηλεκτροφωταύγειας (EL), μπορούν να αποτελέσουν μια βιώσιμη επιλογή για τον εντοπισμό ραγισμένων μονάδων που ενέχουν κινδύνους πυρκαγιάς.
Η επένδυση σε πρακτικές ανθεκτικού σχεδιασμού και συντήρησης μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος ασφάλισης των φωτοβολταϊκών. Δεδομένα από την Alliant Power δείχνουν ότι τα έργα σε περιοχές υψηλού κινδύνου μπορούν να επιτύχουν έως και 50% χαμηλότερα ασφάλιστρα με την ενσωμάτωση μέτρων, όπως θερμικά σκληρυμένα πάνελ και ιχνηλάτες με λειτουργικότητα κατακράτησης από το χαλάζι.
Η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία της ανθεκτικότητας. Η Alliant αναφέρει ότι ο αριθμός των καιρικών φαινομένων δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 13 κατά μέσο όρο ετησίως στη δεκαετία του 2010 σε 22 ετησίως στη δεκαετία του 2020.
Η έκθεση της kWh Analytics υπογραμμίζει την ανάγκη για μια προσέγγιση με βάση τα δεδομένα για την αξιολόγηση των κινδύνων και τη σημασία της ενσωμάτωσης μέτρων ανθεκτικότητας στο σχεδιασμό ηλιακών έργων. Επενδύοντας σε ανθεκτικά συστήματα και ακριβή μοντελοποίηση κινδύνου, οι ιδιοκτήτες ηλιακών περιουσιακών στοιχείων μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις οικονομικές απώλειες από ακραία καιρικά φαινόμενα και να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των έργων τους.
Διαβάστε ακόμη