«Γκάζι» πάτησε ο κλάδος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στην Ευρώπη κατά το 2023 και οι προβλέψεις προδιαγράφουν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια, με επταπλασιασμό της δυναμικότητας στις 260 GWh το 2028 (από 36 GWh), τονίζει η Solar Power Europe σε έκθεσή της για την περίοδο 2024-2028 που δημοσιοποιήθηκε χθες. Οι χώρες που πρωταγωνιστούν στην αποθήκευση ενέργειας είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία από τις μεγάλες οικονομίες, ενώ στην πρώτη πεντάδα πλασάρονται και η Αυστρία και η Τσεχία. «Εκτός κάδρου» βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, καθώς η εγκατάσταση μπαταριών σε οικιακά συστήματα «μπήκε στην πρίζα» ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ενώ οι βιομηχανικής κλίμακας μπαταρίες ισχύος 700 MW που έχουν «κλειδώσει» λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση μέσω των δυο διαγωνισμών που έχουν τρέξει, αναμένεται να καταστούν λειτουργικές το νωρίτερο στα τέλη του 2025. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη Solar Power Europe η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια. Και τούτο διότι συγκαταλέγεται μαζί με τη Πορτογαλία, το Βέλγιο και τη Δανία στις χώρες που έχουν θέσει συγκεκριμένο στόχο για την αποθήκευση με μπαταρίες στα Εθνικά τους Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (περί τα 3 GW έως το 2030), στοιχείο που αξιολογείται θετικά από τον οργανισμό. Επιπροσθέτως, είναι από τις χώρες που επιδοτούν ευθέως την εγκατάσταση μπαταριών (μαζί με την Πολωνία, την Αυστρία και την Ουγγαρία) μέσω εθνικού σχήματος στήριξης, κάτι που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς το επόμενο διάστημα.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στο τέλος του 2023 η συνολική δυναμικότητα του «στόλου» των μπαταριών στην Ευρώπη ανήλθε σε 36 GWh, με ετήσια αύξηση 94%. Επρόκειτο για το τρίτο συνεχόμενο έτος διπλασιασμού της αγοράς, καθώς ο κλάδος αποθήκευσης με μπαταρίες συμβαδίζει με την ταχεία διείσδυση φωτοβολταϊκών σταθμών στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο μέρος της εγκατεστημένης ισχύος (63%) αντιστοιχεί σε οικιακά συστήματα (υπολογίζεται ότι 1,7 εκατομμύριο ακόμα νοικοκυριά ηλεκτροδοτούνται πλέον μέσω φωτοβολταϊκού με μπαταρία), ακολουθούν τα συστήματα μπαταριών μεγάλης κλίμακας (27%) που συνδέονται απευθείας στο δίκτυο και οι μπαταρίες που εγκαθίστανται σε βιομηχανίες.
Για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν μπαταρίες ισχύος 22,4 GWh, με αύξηση 31% σε σχέση με το 2023. Η ανοδική δυναμική του κλάδου προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί και τα επόμενα έτη, καθώς για την περίοδο 2025-2028 οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης υπολογίζονται σε 30-40% που «μεταφράζονται» σε εγκατάσταση μπαταριών δυναμικότητας 78 GWh κάθε χρόνο στη Ευρώπη για το εξεταζόμενο διάστημα. Παρά ταύτα, η Solar Power Europe προειδοποιεί ότι για να εγκατασταθούν οι μπαταρίες που απαιτούνται ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το ηλιακό δυναμικό της Ευρώπης πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια, από την έλλειψη στοχοθεσίας σε αρκετές χώρες, τα ελλιπή «σήματα» της αγοράς και τα κενά στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο Σύνδεσμος θεωρεί «εκ των ων ουκ άνευ» την εκπόνηση Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την αποθήκευση με μπαταρίες, τον υπολογισμό των αναγκών για ευέλικτους πόρους (όπως είναι οι μπαταρίες και η απόκριση στη ζήτηση) σε όλες τις χώρες της ΕΕ με κοινή μεθοδολογία και τον ορισμό συγκεκριμένων στόχων για την αποθήκευση μικρής και μεγάλης κλίμακας.
Τα σχέδια της Ελλάδας
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, το ΥΠΕΝ εξετάζει σενάρια για την προσθήκη μπαταριών ισχύος 1,5 GW σε έργα ΑΠΕ εν λειτουργία (πρόκειται για την λεγόμενη «υβριδοποίηση» των σταθμών ΑΠΕ), αλλά και εγκατάσταση μπαταριών από καταναλωτές. Πρόκειται για μονάδες που θα συμπληρώσουν τα συστήματα αυτόνομων μπαταριών 700 MW που έχουν προκριθεί μέσω των δυο διαγωνισμών ως αντίδοτο στις περικοπές ΑΠΕ αλλά και στις μηδενικές ή αρνητικές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που προκαλούν παρενέργειες για το εγχώριο σύστημα, όπως τις εξαγωγές επί ζημία όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης. Γι’ αυτή την πρόσθετη ισχύ του 1,5 GW δεν προβλέπεται λειτουργική ενίσχυση, προβλέπεται ωστόσο προτεραιοποίηση στη χορήγηση όρων σύνδεσης. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο αναλυτής της Aurora Energy Research Πάνος Κεφάλας σχολίασε ότι «Η μελετώμενη αφαίρεση της λειτουργικής ενίσχυσης από τους διαγωνισμούς αποθήκευσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις με την προϋπόθεση εξασφάλισης χρηματοδότησης και την αποδοχή του merchant risk (έκθεση στην αγορά)». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας από τις σταθερές «ταρίφες» (Feed-in Tariffs) στις συμβάσεις επί διαφοράς (Feed in Premiums) και εσχάτως στα PPA, προσθέτοντας ότι διανύουμε την περίοδο μετάβασης στα έργα με πλήρη έκθεση στην αγορά…».
Διαβάστε ακόμη