Κάποτε το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν το γεγονός πως δεν μπορούσε να καλυφθεί η ζήτηση ενέργειας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα με μπλακ άουτ. Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η Ελλάδα έχει υπερπροσφορά ενέργειας και μειωμένη ζήτηση. Η απουσία άλλωστε μεγάλης βιομηχανικής παραγωγής που θα μπορούσε να απορροφήσει ενέργεια είναι και ένας από τους λόγους που -σύμφωνα με αναλυτές- ακόμα και τα έργα αποθήκευσης δεν θα έλυναν το πρόβλημα. Ενδεχομένως, το πρόβλημα θα περιοριστεί όταν ολοκληρωθούν μεγάλες διεθνείς διασυνδέσεις.

Το πρόβλημα όμως έγινε ορατό ιδίως την περίοδο της άνοιξης, σύμφωνα με το Green Tank που επικαλείται στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα τα οποία το πρώτο τετράμηνο του έτους περικόπηκαν 308 GWh ΑΠΕ. Επίσης, 49 GWh απορρίφθηκαν τον Μάρτιο, ενώ 259 GWh τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα οι περικοπές του Απριλίου να ξεπεράσουν τις συνολικές απορρίψεις του 2023, αναφέρει το Green Tank.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ενέργειας στο energygame, το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο την περίοδο 2027-2028, όταν και θα προστεθούν στο ενεργειακό σύστημα της χώρας μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Την υπερπροσφορά ενέργειας θα απορροφήσει σε ένα ποσοστό 5% η Κρήτη, όταν θα ολοκληρωθεί και η «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Κάτι που πρόκειται να γίνει μέσα στο 2025.

Ο κορεσμός του ηλεκτρικού δικτύου άρχισε να προβληματίζει από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς την αγορά, η οποία «έβλεπε» τις τιμές των υλικών να υποχωρούν στα προ πανδημίας επίπεδα και υπήρχαν θετικές εκτιμήσεις για τη συνέχεια, σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Το πρόβλημα όμως με το κίνδυνο μπλακ άουτ το Πάσχα του 2023 κινητοποίησε το υπουργείο Ενέργειας, ώστε να βρεθεί ένα μοντέλο περικοπών. Στις αρχές της φετινής χρονιάς, η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας ανέθεσε σε μια επιτροπή, υπό τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Σταύρο Παπαθανασίου τη δημιουργία ενός σχεδίου, το οποίο θα προβλέπει κίνητρα σε έργα ΑΠΕ τα οποία θα προχωρήσουν σε περιορισμούς έγχυσης στο δίκτυο. Από τότε, έχουν γίνει περίπου 15 συνεδριάσεις. Έχουν κατατεθεί απόψεις και μελέτες από τους αρμόδιους φορείς και τα συμπεράσματα της επιτροπής θα αποτυπωθούν σε ένα πόρισμα το οποίο θα κατατεθεί τελικά μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, αλλιώς το φθινόπωρο… Ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν την επιτροπή είναι με τι όρους θα μπορούν να συμμετέχουν στις περικοπές έργα ΑΠΕ, που έχουν μπαταρίες στους μετρητές τους.

Αναφορικά με το ζήτημα των περικοπών το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε πρόσφατη μελέτη (Ενεργειακές Τάσεις 2023-2024) ανέφερε πως «το πρόβλημα συνδέεται με τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και της ήδη χαμηλής κατανάλωσης (ως απότοκο της ενεργειακής κρίσης), σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ, ιδίως κατά τις μεσημβρινές ώρες». Επεσήμανε ακόμα πως, «ο συνδυασμός αυτός, που χαρακτηρίζει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο δίκτυο λόγω της συνεχιζόμενης εγκατάστασης νέων έργων ΑΠΕ, και συνιστά μια δυνάμει μεγάλη απειλή για το ηλεκτρικό σύστημα που δημιουργεί κινδύνους για μπλακ άουτ, ιδίως σε μέρες που τα φορτία είναι πολύ χαμηλά». Τέλος, το ΙΕΝΕ τονίζει πως «σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της αγοράς, σε περιόδους υψηλής ηλιοφάνειας και ισχυρών ανέμων για να διατηρηθεί όρθιο το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί να περικοπεί έως και το 50% της παραγόμενης πράσινης ενέργειας για ορισμένο χρονικό διάστημα».

Διαβάστε ακόμη