Η BE Power σκοπεύει να κατασκευάσει ένα σημαντικό έργο αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Το έργο Big G διαθέτει εντυπωσιακή δυναμικότητα 800 MW και μπορεί να αποθηκεύσει αρκετή ενέργεια για να παρέχει πλήρη παραγωγή για 12 ώρες. Η τοποθεσία, κοντά στο όρος Alma στο Gladstone, επιλέχθηκε για τους φυσικούς ταμιευτήρες και την τοπογραφία της, επιτρέποντας την αποτελεσματική μεταφορά ενέργειας μέσω του βαρυτικού δυναμικού χωρίς εκτεταμένες υποδομές, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Το έργο αυτό προβλέπεται να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή του Gladstone. Το Big G υπόσχεται να ενισχύσει την ενεργειακή αξιοπιστία, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για μια ομαλότερη μετάβαση από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε καθαρότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Τα οικονομικά οφέλη αναμένεται να είναι σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια των φάσεων κατασκευής και λειτουργίας. Με στόχο την έναρξη της κατασκευής στα τέλη του 2027 και την εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2033, το Big G αντιπροσωπεύει μια σημαντική δέσμευση προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

Ωστόσο, το Big G δεν είναι μια μοναχική προσπάθεια. Είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης πρωτοβουλίας στο Κουίνσλαντ. Το 10ετές σχέδιο ενέργειας και απασχόλησης της πολιτειακής κυβέρνησης προσδιορίζει την αντλησιοταμίευση υδροηλεκτρικής ενέργειας ως τεχνολογία ακρογωνιαίο λίθο, με στόχο την εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 70% έως το 2032 και την επίτευξη του 80% έως το 2035. Το Big G έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων έργων αντλησιοταμίευσης σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο το Κουίνσλαντ. Ορισμένα αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν τα έργα της κρατικής Queensland Hydro στην Pioneer Valley και την Borumba, καθώς και το έργο Mount Rawdon 2 GW/20 GWh της Evolution Mining. Το πιο προχωρημένο έργο μέχρι στιγμής είναι η εγκατάσταση 250 MW/2 GWh της Genex κοντά στο Kidston, η οποία αναμένεται να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στις αρχές του 2025. Το Κουίνσλαντ διαθέτει ήδη μια λειτουργική αντλησιοταμιευτική υδροηλεκτρική εγκατάσταση 570 MW Wivenhoe που άρχισε να λειτουργεί το 1984.

Συμπερασματικά, το έργο Big G της BE Power σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τους φιλόδοξους στόχους του Queensland για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή η μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με άλλα εν εξελίξει αντλητικά υδροηλεκτρικά έργα, τοποθετεί την πολιτεία ως ηγέτη στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη