Η Siemens Energy AG ανακοίνωσε στους πελάτες της ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια, ενδεχομένως προς το τέλος της δεκαετίας, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να διατηρήσει το προβάδισμά της σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ενεργειακούς τομείς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει μια υπεράκτια γεννήτρια που μπορεί να παράγει περίπου 21 μεγαβάτ, υπερκαλύπτοντας τις μεγαλύτερες μηχανές που προσφέρουν οι κινεζικοί ανταγωνιστές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

Η σχεδιαζόμενη μονάδα θα είναι περίπου 40% πιο ισχυρή από την τρέχουσα μεγαλύτερη τουρμπίνα της εταιρείας, η οποία έχει πτερύγια μήκους 115 μέτρων (377 ποδιών). Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον αγώνα μεταξύ των δυτικών εταιρειών για την απελευθέρωση μεγαλύτερων μηχανών, ο οποίος είχε τεθεί σε αναμονή καθώς η βιομηχανία αντιμετώπιζε απότομες ζημίες τα τελευταία χρόνια.

Το αιολικό τμήμα της Siemens Energy βρίσκεται σε αναταραχή λόγω των στεγανών στην αλυσίδα εφοδιασμού, της εκτίναξης του κόστους και των προβλημάτων ποιότητας.

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε 30 εκατ. ευρώ στη Siemens Gamesa για να δοκιμάσει αυτό που δήλωσε ότι θα ήταν το «ισχυρότερο πρωτότυπο ανεμογεννήτριας στον κόσμο» σε μια εγκατάσταση στο Osterild της Δανίας. Αλλά η ανάθεση δεν περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος της μηχανής ή το πότε θα μπορούσε ενδεχομένως να βγει στην αγορά.

Προκλήσεις

Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενο ανταγωνισμό από τον σημαντικότερο αντίπαλό της, τη δανική Vestas Wind Systems A/S, η οποία έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην υπεράκτια αγορά μετά την απόφαση να εξαγοράσει τον εταίρο της κοινοπραξίας το 2020.

Ενώ στο παρελθόν οι εταιρείες έσπευδαν να κυκλοφορήσουν νέα μοντέλα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η Siemens Energy και οι ανταγωνιστές της επιβράδυναν για να προσπαθήσουν να αποφέρουν περισσότερα κέρδη από τις τρέχουσες εκδόσεις. Μια τεράστια νέα τουρμπίνα θα σηματοδοτούσε ότι η Siemens Energy βλέπει μια αλλαγή στην αγορά.

Στο παρελθόν, η αύξηση του μεγέθους της τουρμπίνας βοήθησε στη μείωση του κόστους της ενέργειας που παράγεται από ένα αιολικό πάρκο. Αλλά τα πρόσφατα ζητήματα με την ποιότητα και την αξιοπιστία στη βιομηχανία θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την όρεξη των πελατών. Μια πρόσφατη δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νέα Υόρκη απέτυχε επειδή η GE Vernova Inc. δήλωσε ότι δεν θα ήταν σε θέση να παραδώσει μια νέα, μεγαλύτερη τουρμπίνα που οι επιτυχόντες πλειοδότες είχαν προγραμματίσει να αγοράσουν.

Διαβάστε ακόμη