Η Eku Energy, μια εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, έχει ως στόχο να επεκτείνει την παγκόσμια χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας στα 9 γιγαβατώρες έως το 2028, από περίπου 1,3 γιγαβατώρες σήμερα. Στόχος της εταιρείας είναι να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση και να αξιοποιήσει καλύτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Eku Energy είναι συμμετοχική εταιρεία του πράσινου επενδυτικού κεφαλαίου της Macquarie Group και του καναδικού συνταξιοδοτικού ταμείου British Columbia Investment Management. Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε το πρώτο της έργο στην Ιαπωνία, το οποίο θα είναι ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες 30 μεγαβάτ/120 μεγαβατώρες. Το σύστημα αυτό θα κατασκευαστεί στο νομό Miyazaki, στο νότιο νησί Kyushu.

Η αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες γίνεται όλο και πιο σημαντική στην Ιαπωνία, καθώς η χώρα εργάζεται για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, μπορεί να είναι διαλείπουσες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παράγουν πάντα ηλεκτρικό ρεύμα. Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση αυτής της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Η Eku Energy έχει συμφωνία με την εταιρεία κοινής ωφέλειας Tokyo Gas για το έργο συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στην Ιαπωνία. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα φέτος και το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί μέχρι τον Ιούλιο του 2026. Το σύστημα θα μπορεί να αποθηκεύσει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει περίπου 63.000 νοικοκυριά για τέσσερις ώρες.

Η Eku Energy δεν εστιάζει μόνο στην Ιαπωνία. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Βρετανία, Αυστραλία και Ιταλία. Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος για την Ιαπωνία, η εταιρεία έχει ως στόχο να αναπτύξει εκεί σημαντικό αριθμό έργων. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ιαπωνία είναι μεγάλος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργεί μια αγορά για την προσαρμογή της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία σε όλο τον κόσμο, με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι ηγέτες. Η Ιαπωνία βρίσκεται πίσω από αυτές τις χώρες, αλλά η κυβερνητική στήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανάπτυξη μιας νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να βοηθήσουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ιαπωνία.

Διαβάστε ακόμη