Η Ινδία αναλαμβάνει ένα μνημειώδες έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειαςτο Πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Khavda. Αυτό το κολοσσιαίο εγχείρημα, με αξία 15,8 δισεκατομμύρια λίρες, θα είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί, και το τεράστιο μέγεθός του είναι τόσο τεράστιο που θα είναι ορατό από το διάστημα.

Εκτεινόμενο σε μια έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από το Παρίσι, περίπου 200 τετραγωνικά μίλια, το πάρκο Khavda αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Ινδίας για καθαρή ενέργεια. Αυτό το μεγαθήριο χρησιμοποιεί τόσο την ηλιακή, όσο και την αιολική παραγωγή ενέργειας διαθέτοντας την ικανότητα να τροφοδοτήσει μια ολόκληρη χώρα μεσαίου μεγέθους και να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για 20 εκατομμύρια ινδικά σπίτια. Είναι αξιοσημείωτο ότι το έργο άρχισε να συνεισφέρει στο εθνικό δίκτυο τον Μάρτιο του 2024.

Το Πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Khavda σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής ευθύνης για την Ινδία. Δίνοντας προτεραιότητα στις καθαρές πηγές ενέργειας, η χώρα στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για άλλα αναπτυσσόμενα έθνη. Το έργο αυτό όχι μόνο συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά προσφέρει επίσης ένα σχέδιο για πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Σάγκαρ Αντάνι, εκπρόσωπος της Adani Green Energy Limited που κατασκευάζει το εργοστάσιο, τονίζει τον ρόλο της Ινδίας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής του δρόμου της μεγάλης εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα που ακολούθησαν οι ανεπτυγμένες χώρες στο παρελθόν, τονίζοντας τις καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες που θα επέφερε ένας τέτοιος δρόμος. Το Πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Khavda ενσαρκώνει το φιλόδοξο όραμα της Ινδίας για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Διαβάστε ακόμη