Σε μια κίνηση που αναδεικνύει την αναπτυσσόμενη ινδική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας Enel Group επιδιώκει να εκποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία στη χώρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο διαθέτει 760 μεγαβάτ (MW) λειτουργικών αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας – με κατανομή 420 MW έως 340 MW, αντίστοιχα – παράλληλα με ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα ανάπτυξης επιπλέον 2 γιγαβάτ (GW), σύμφωνα με τους Economic Times.

Η αποεπένδυση αυτή προκάλεσε έναν πόλεμο προσφορών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μιας ποικιλόμορφης ομάδας περίπου μισής ντουζίνας εταιρειών. Εξέχοντα ονόματα όπως η Masdar Energy (ΗΑΕ) και η Sembcorp (Σιγκαπούρη) ανταγωνίζονται για τα περιουσιακά στοιχεία, μαζί με καθιερωμένους ινδικούς παίκτες όπως η JSW Energy, η Torrent Power και η Sekura Energy. Οι εκτιμήσεις του κλάδου δείχνουν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να φτάσει σε αξία τα 500 εκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας την ελκυστικότητα της εδραιωμένης παρουσίας της Enel Green Power στην Ινδία.

Η πορεία της Enel Green Power στην Ινδία ξεκίνησε το 2008 με έμφαση στην ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία εξασφάλισε ενεργά συνεργασίες, όπως αυτή με το Norfund της Νορβηγίας, για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη έργων. Επιπλέον, η Enel Green Power επέκτεινε το αποτύπωμά της μέσω στρατηγικών εξαγορών, όπως το πλειοψηφικό μερίδιο που απέκτησε στην BLP Energy το 2015. Ωστόσο, η τρέχουσα πώληση υποδηλώνει μια αλλαγή στη στρατηγική της Enel.

Αυτή η αποεπένδυση της Enel είναι μόνο ένα κομμάτι μιας ευρύτερης τάσης. Η ινδική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βιώνει ένα κύμα δραστηριότητας, με αρκετές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων να προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον. Εταιρείες όπως η Sekura Energy, η Sembcorp και η Masdar Energy δεν διεκδικούν μόνο το χαρτοφυλάκιο της Enel, αλλά είναι επίσης διεκδικητές και άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως η προσφορά 2 GW της Brookfield. Αυτό το ανταγωνιστικό τοπίο εντείνεται περαιτέρω από την είσοδο νέων παικτών όπως η κρατική Oil and Natural Gas Corporation (ONGC).

Κοιτάζοντας μπροστά, οι προοπτικές για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας παραμένουν θετικές. Η σταθερή υποστήριξη της κυβέρνησης μέσω ισχυρών πολιτικών πρωτοβουλιών, σε συνδυασμό με ανταγωνιστικά τιμολόγια, οδηγεί στην υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Καθώς η βιωσιμότητα καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα, οι μεγάλοι εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες (C&I) αναζητούν όλο και περισσότερο λύσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Αυτή η συρροή παραγόντων τοποθετεί την ινδική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για συνεχή ανάπτυξη και ισχυρό ανταγωνισμό, προσελκύοντας τόσο καθιερωμένους παίκτες όσο και νεοεισερχόμενους όπως η ONGC.

Διαβάστε ακόμη