Οι Ελβετοί ψηφοφόροι υποστήριξαν τη νομοθεσία για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημοψήφισμα την Κυριακή, ενώ απέρριψαν ξεχωριστές προτάσεις που αποσκοπούσαν στον περιορισμό του αυξανόμενου κόστους ασφάλισης υγείας, σύμφωνα με το Reuters.
Επιδιώκοντας να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία, ο ομοσπονδιακός νόμος που ψηφίστηκε το φθινόπωρο του 2023 περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της μεταφοράς, της αποθήκευσης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια.
Περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων.
Ο ενεργειακός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε δημοψήφισμα από αντιπάλους που υποστήριζαν ότι θα ήταν υπερβολικά δαπανηρός και ότι δεν ήταν κατάλληλος για τον σκοπό του, υποστηρίχθηκε από περισσότερα από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και τις προβλέψεις που δημοσίευσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας SRF.
Αναμένεται τώρα να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.
Η Ελβετία βρίσκεται σε αντιπαράθεση για την κλιματική αλλαγή με ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο τον Απρίλιο έκρινε ότι δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Καταψηφίστηκαν δύο ξεχωριστές πρωτοβουλίες που είτε επεδίωκαν να συνδέσουν τις εισφορές για την ασφάλιση υγείας με το επίπεδο του εισοδήματος είτε έθεταν περιορισμούς στις αυξήσεις της εισφοράς, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.
Οι επικριτές των σχεδίων για την υγεία είχαν υποστηρίξει ότι κινδύνευαν να προκαλέσουν υψηλότερους φόρους, την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει με το πώς θα χρηματοδοτήσει τις πρόσθετες συνταξιοδοτικές πληρωμές που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το 2026 και υποστηρίχθηκαν από τους Ελβετούς ψηφοφόρους τον Μάρτιο.
Οι προτάσεις για τον περιορισμό του κόστους ασφάλισης υγείας είχαν τύχει πλειοψηφικής υποστήριξης νωρίτερα στην προεκλογική εκστρατεία, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις.
Διαβάστε ακόμη