«Φρένο» στην κυριαρχία των φωτοβολταϊκών επιθυμεί να βάλει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, εφαρμόζοντας περιορισμούς στην εγκατάστασή τους σε παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις. Η Μελόνι ισχυρίζεται ότι τα φωτοβολταϊκά απειλούν τη γεωργική καλλιέργεια της Ιταλίας, ισχυρισμός που αμφισβητείται από αγρότες και εμπειρογνώμονες σε θέματα ηλιακής ενέργειας. Η κυβέρνηση εξέδωσε έκτακτο διάταγμα που απαγορεύει τα εν λόγω πάνελ σε γεωργική γη, απαιτώντας ακριβότερες υπερυψωμένες εγκαταστάσεις που επιτρέπουν την καλλιέργεια κάτω από αυτές.
Το διάταγμα το οποίο εξέδωσε ένα μήνα πριν η ιταλική κυβέρνηση είχε απώτερο σκοπό να «αποφευχθεί η ερημοποίηση» της γεωργικής γης στη χώρα. Όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, η κίνηση αυτή έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ των υποστηρικτών της πράσινης ενέργειας σχετικά με την ικανότητα της Ιταλίας να εκπληρώσει τη διεθνή δέσμευσή της να επιτύχει 80GW ηλιακής ισχύος έως το 2030. Τα υπερυψωμένα «αγρο-βολταϊκά» πάνελ είναι πιο δαπανηρά στην εγκατάσταση, ενώ το διάταγμα εμποδίζει επίσης τους αγρότες να μισθώνουν τη γη τους σε εταιρείες φωτοβολταϊκών.
Άνθρωποι της αγοράς των ΑΠΕ σημειώνουν στους FT πως οι περιορισμοί αυτοί θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα του τομέα των φωτοβολταϊκών και να εμποδίσουν την ενεργειακή μετάβαση. Την αντίθεση του στον εν λόγω διάταγμα εξέφρασε και ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας ανοίγοντας έναν κύκλο συζητήσεων. Στο επίκεντρο του διαλόγου αναφέρθηκε πολλάκις από θιασώτες του διατάγματος το επιχείρημα πως τα φωτοβολταϊκά απειλούν εμβληματικά ιταλικά αγροτικά προϊόντα.
Υποστηρικτές και πολέμιοι
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που εναντιώνονται. Πολλοί εξ’ αυτών διαφωνούν με τους εν λόγω ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι δεν είναι όλες οι γεωργικές εκτάσεις κατάλληλες για καλλιέργειες, ιδίως σε περιοχές χωρίς άρδευση. Ορισμένοι αγρότες βλέπουν τα φωτοβολταϊκά ως μια λύση για την αξιοποίηση αχρησιμοποίητων εκτάσεων και τη δημιουργία εισοδήματος, ιδίως σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία και αυξανόμενο κόστος καλλιέργειας, αναφέρουν οι FT.
Ενώ η Ιταλία διαθέτει σημαντική ποσότητα καθορισμένης γεωργικής γης, το ένα τέταρτο αυτής βρίσκεται σε αγρανάπαυση λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η κακή ποιότητα του εδάφους, η έλλειψη άρδευσης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Η Italia Solare, μια βιομηχανική ομάδα, εκτιμά ότι μόνο το 1% των αδρανών γεωργικών εκτάσεων είναι απαραίτητο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ιταλίας για την ηλιακή ενέργεια το 2030, αλλά οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να εμποδίσουν αυτή την πρόοδο. H Elettricita Futura, που αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Enel και Edison, ανέφερε ότι το μέτρο αυτό ενδέχεται να αυξήσει το κόστος των έργων, θα κάνει πιο σύνθετη τη διαδικασία αδειοδότησης, θέτοντας σε κίνδυνο τους ενεργειακούς στόχους της χώρας. Ωστόσο, η ιταλική αγροτική ένωση Coldiretti χαιρέτισε την κίνηση σχολιάζοντας πως είναι καιρός να σταματήσει η κερδοσκοπία από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τη γεωργική παραγωγή. Σημειώνεται πως η ένωση έχει ζητήσει εδώ και καιρό την κατανομή κατάλληλων χώρων για επίγεια φωτοβολταϊκά.
Η κυβέρνηση σημείωσε ότι θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή η συνέχιση της παραγωγής ενέργειας σε λατομεία, ορυχεία, περιοχές υπό παραχώρηση στον κρατικό σιδηρόδρομο, περιοχές υπό παραχώρηση σε παραχωρησιούχους αεροδρομίων, περιοχές που προστατεύουν τη λωρίδα του αυτοκινητόδρομου και περιοχές εντός βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων. Ο υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα διαφυλάξει όλα τα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης. «Για εμάς, ισχύει η ασφάλεια δικαίου και επομένως οι κανόνες ισχύουν για το τι θα συμβεί και όχι για το τι έχει ήδη συμβεί σε ό,τι ήδη οι εταιρείες έχουν εμπιστευθεί νόμιμα τα κεφάλαια ή τις επενδύσεις τους».
Η νέα αυτή «κυβερνητική γραμμή» αντανακλά την απόλυτη σύγκρουση μεταξύ γεωργικών συμφερόντων και την ανάγκη για επέκταση των ΑΠΕ στην Ιταλία. Και ενώ η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μία κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, οι επικριτές σημειώνουν πως οι περιορισμοί στα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόοδο της χώρας προς την επίτευξη των κλιματικών της στόχων και την αξιοποίηση αχρησιμοποίητων εκτάσεων για τη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη