Σε κρίση φαίνεται πως βρίσκεται η ενεργειακή σχέση μεταξύ Ευρώπης – ιδίως της Γερμανίας – και της Χιλής. Η Γερμανία και η Χιλή συνδέονται με «ενεργειακή εταιρική σχέση» από το 2019 και έχει ως στόχο να συμβάλει στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα της Νότιας Αμερικής και ταυτόχρονα να ωφελήσει τη Γερμανία – για παράδειγμα, καθιστώντας τη Χιλή προμηθευτή πράσινου υδρογόνου.
Η Χιλή – λόγω των Άνδεων – είναι μια χώρα με εξαιρετικές συνθήκες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο – και επομένως είναι προδιαγεγραμμένη για την ηλεκτρόλυση υδρογόνου έντασης ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Εταιρείες από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτύρονται για συστηματικές διακρίσεις και σημειώνουν τεράστιες απώλειες στη Χιλή.
Σήμερα (10/6/24) και αύριο (11/6/24) θα είναι μια καλή ευκαιρία για τη γερμανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, καθώς ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς και ορισμένοι υπουργοί αναμένεται να πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο.
Μία από τις εταιρείες που δεν είναι ευχαριστημένη με τις επενδύσεις της στη Χιλή είναι η διαχειρίστρια αιολικών πάρκων WPD από τη Βρέμη.
«Αντιμετωπίζουμε σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Χιλής με τεράστιες απώλειες για τα έργα αιολικής ενέργειας και ηλιακής ενέργειας λόγω μη αμειβόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και διακοπών λειτουργίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της WPD Μπγιερν Νούλμεγερ (Björn Nullmeyer) στη Handelsblatt.
Η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των επενδύσεων και στις υποσχέσεις των Χιλιανών πολιτικών τίθεται σοβαρά σε κίνδυνο και επιβαρύνει την ενεργειακή εταιρική σχέση με τη Χιλή.
Σύμφωνα με την WPD, η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Χιλή από το 2009 και έχει επενδύσει 600 εκατομμύρια δολάρια σε αιολικά πάρκα με εγκατεστημένη ισχύ περίπου 370 μεγαβάτ (MW). Λόγω των μεγάλων ελλείψεων στην επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο και ένα σημαντικό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αμείβεται λόγω ανεπαρκούς ρύθμισης.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν επανειλημμένες ανακοινώσεις για την προώθηση της επέκτασης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και την εξάλειψη των ρυθμιστικών ελλειμμάτων. Ωστόσο, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά μόνο τα νέα έργα, λέει ο Λουτζ Κίντερμαν (Lutz Kindermann) από την WPD στη Χιλή. «Οι επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων εξακολουθούν να κινδυνεύουν να υποτιμηθούν», προειδοποιεί.
Ευρωπαϊκές εταιρείες διαμαρτύρονται
Άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναφέρουν επίσης κακές εμπειρίες από τις επενδύσεις τους στη Χιλή.
Για παράδειγμα, η ιρλανδική εταιρεία Mainstream Renewable Power και η ισπανική εταιρεία Ibereólica Renovables διαμαρτύρονται για τεράστια προβλήματα στη Χιλή. Η Ibereólica Renovables αμφισβήτησε ακόμη και πλήρως την παρουσία της στη Χιλή πέρυσι.
Ο πρόεδρος Μπόριτς έχει επίσης επικριθεί. Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Χιλής εξελέγη πριν από μόλις δύο χρόνια με μια ατζέντα για κοινωνικές και οικολογικές αλλαγές.
Ο Μπόριτς μπορεί να χρησιμοποιήσει εταίρους για την υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων. Πολλά πεδία συνεργασίας ανοίγονται για τη Χιλή και τη Γερμανία, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου.
Η πιλοτική μονάδα Haru Oni θεωρείται «έργο φάρος»
Η πιλοτική μονάδα Haru Oni για την παραγωγή συνθετικού καυσίμου με βάση το πράσινο υδρογόνο στην Πούντα Αρένας της Χιλής, η οποία θα λειτουργήσει στα τέλη του 2022, θεωρείται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ χιλιανών και γερμανικών εταιρειών για την ανάπτυξη μιας αλυσίδας αξίας του υδρογόνου.
Η Porsche ξεκίνησε την κατασκευή του εργοστασίου και η Siemens Energy προμήθευσε μεγάλο μέρος της τεχνολογίας.
Η ηλεκτρική ενέργεια για την ηλεκτρόλυση του υδρογόνου παράγεται από μια τουρμπίνα της Siemens Gamesa. Το Haru Oni είναι ένα από τα «έργα-φάρους» που υποστηρίζονται από το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας στο πλαίσιο της γερμανικής στρατηγικής για το υδρογόνο.
Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι φορείς εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων ρίχνουν σκιά στη χιλιανο-γερμανική ενεργειακή σύμπραξη. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη Χιλή λένε ότι η κυβέρνηση Μπόριτς εκμεταλλεύεται την αφέλεια της γερμανικής κυβέρνησης και τους εξαπατά με υποσχέσεις.
Σε ερώτηση της Handelsblatt, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας δεν σχολίασε αν τα προβλήματα των επιχειρήσεων στη Χιλή θα αποτελέσουν αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης και της αντιπροσωπείας του Χιλιανού προέδρου.
Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι υπάρχει τακτικός διάλογος σε κυβερνητικό επίπεδο στο πλαίσιο της ενεργειακής εταιρικής σχέσης. «Συζητούνται επίσης τυχόν εμπόδια που έχουν προκύψει σε σχέση με επενδυτικά σχέδια», δήλωσε. Η ανταλλαγή αυτή είναι εμπιστευτική και δεν μπορούν να αναφερθούν λεπτομέρειες.
Ο υπουργός Ενέργειας της Χιλής, Ντιέγκο Παρντόφ (Diego Pardow) δήλωσε στη Handelsblatt τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας. Τόνισε ότι η χώρα του εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.
Η αντίδραση των εμπλεκόμενων αναπτυξιακών τραπεζών δείχνει πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση στον κλάδο της αιολικής ενέργειας: Η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και οι χρηματοδοτικές δυσχέρειες έχουν ήδη οδηγήσει σε διακοπή περαιτέρω χρηματοδοτικών δεσμεύσεων στη Χιλή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του WDP Kindermann.
Το 2024, η Χιλή θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να εξασφαλιστεί ένα σταθερό σύστημα αμοιβών και να αποφευχθεί η δημιουργία ολιγοπωλίου από μικρό αριθμό παραγωγών.
Διαβάστε ακόμη