Η Βαλένθια, μια πόλη στην ανατολική ακτή της Ισπανίας, αναλαμβάνει μια μοναδική πρωτοβουλία για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Εγκαθιστούν χιλιάδες φωτοβολταϊκά σε διάφορα κοιμητήρια, δίνοντας εύστοχα στο έργο το όνομα “RIP” που σημαίνει “Ανάπαυση στην Εξουσία” (Requiem in Power), σύμφωνα με το euronews.green.
Αυτό το φιλόδοξο έργο αποσκοπεί να γίνει ο μεγαλύτερος αστικός φωτοβολταϊκός σταθμός στην Ισπανία. Με την εγκατάσταση των πρώτων φωτοβολταϊκών στα κοιμητήρια Grau, Campanar και Benimàmet, ο στόχος είναι η εγκατάσταση συνολικά 6.658 φωτοβολταϊκών. Αυτή η οικολογική λύση αναμένεται να παράγει πάνω από 440.000 κιλοβάτ ενέργεια ετησίως, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 140 τόνους ετησίως.
Η παραγόμενη ενέργεια θα διανεμηθεί στρατηγικά. Ενώ ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία δημοτικών κτιρίων, μια άλλη αξιέπαινη πτυχή του έργου διαθέτει το 25% της ενέργειας για την υποστήριξη 1.000 ευάλωτων νοικοκυριών στην πόλη.
Αυτό το καινοτόμο έργο ευθυγραμμίζεται με τους ευρύτερους περιβαλλοντικούς στόχους της Βαλένθια που ορίζονται στην «Αποστολή για το Κλίμα της Βαλένθια 2030». Αυτή η πρωτοβουλία ήταν ένας βασικός παράγοντας για την επιλογή της πόλης ως Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2024. Η Αποστολή για το Κλίμα έχει μακροπρόθεσμο όραμα την παραγωγή του 27% της ενέργειας της πόλης από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση 100% καθαρής ενέργειας για δημόσιες υποδομές και κτίρια, παράλληλα με την πλήρη μετάβαση στον φωτισμό LED για τους δημόσιους χώρους.
Τα κοιμητήρια, με τους μεγάλους ανοιχτούς χώρους τους, παρουσιάζουν μια μοναδική ευκαιρία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή καθαρής ενέργειας χωρίς να αλλοιωθεί ο πρωταρχικός τους σκοπός, παρόμοια με τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες. Αυτή η προσέγγιση κερδίζει έδαφος, με τη Βαλένθια να μην είναι η πρώτη που εξερευνά αυτή την πράσινη λύση.
Για παράδειγμα, ο Άγιος Ιωακείμ, μια γαλλική νησιωτική κοινότητα, σχεδιάζει να καλύψει το κοιμητήριό της με θόλο φωτοβολταϊκών 1,3 μεγαβάτ έως το 2025. Αυτή η πρωτοβουλία δεν αποσκοπεί μόνο στην παροχή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους, αλλά και στη συλλογή ομβρίων για ένα γειτονικό αθλητικό συγκρότημα, συμβάλλοντας στις προσπάθειες μετριασμού των πλημμυρών.
Το έργο RIP της Βαλένθια αποτελεί ένα δημιουργικό και πρακτικό παράδειγμα για την ενσωμάτωση λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας στον υπάρχοντα αστικό ιστό. Με την αξιοποίηση των κοιμητηρίων για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, η πόλη προωθεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα την υπεύθυνη χρήση του χώρου.
Διαβάστε ακόμη