Το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σερβίας σταμάτησε την κατασκευή ενός σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου στο όρος Bukovik, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η χώρα απαγορεύει ένα έργο αιολικής ενέργειας, όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News. Η απόφαση θέτει ως προτεραιότητα την προστασία των δασών οξιάς της περιοχής, τα οποία αποτελούν βιότοπο για απειλούμενα είδη όπως ο λύγκας.

Το αιολικό πάρκο Čestobrodica, εάν υλοποιούνταν, θα απαιτούσε την κοπή εκατοντάδων εκταρίων δάσους. Η τοπική περιβαλλοντική ομάδα Sokobanja Ecological Society (SED) εξέφρασε ανησυχίες ότι αυτό θα οδηγούσε σε αρνητικές συνέπειες όπως διάβρωση, προσάμμωση των υδάτινων ρευμάτων και διαταραχή του τοπικού μικροκλίματος.

Η απόφαση του Υπουργείου περιορίζει την κατασκευή ανεμογεννητριών εντός του δήμου Sokobanja, ενώ επιτρέπει τη συνέχιση του έργου στο δήμο Boljevac. Αυτό δίνει προτεραιότητα στα δάση οξιάς της Sokobanja, ένα καταφύγιο για προστατευόμενα είδη.

Η δασική αρχή περιορίζει περαιτέρω τις επιλογές

Η εταιρεία διαχείρισης δασών της Σερβίας, Srbijašume, επέβαλε πρόσθετους περιορισμούς στο έργο. Οι όροι αυτοί απαγορεύουν την αποψίλωση και την επαναχρησιμοποίηση γης εντός της καθορισμένης περιοχής, περιορίζοντας σημαντικά τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου.

Η SED υποστηρίζει ότι η απόφαση του Υπουργείου και οι περιορισμοί της Srbijašume καθιστούν αδύνατη την προώθηση του έργου στη Sokobanja. Καλούν τις τοπικές αρχές να ακυρώσουν το σχέδιο χωροθέτησης για το έργο Čestobrodica, τερματίζοντας ουσιαστικά τα σχέδια για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στο όρος Bukovik.

Η έλλειψη διαφάνειας εγείρει ανησυχίες

Προσθέτοντας στη διαμάχη, μια ομάδα κατοίκων της Sokobanja, μέλη του τοπικού συμβουλίου και εκπρόσωποι της SED και της Srbijašume εξέφρασαν ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας. Ισχυρίζονται ότι αποκλείστηκαν από τις συζητήσεις σχετικά με το έργο και ότι δεν είχαν πρόσβαση στις μελέτες σκοπιμότητας και εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το έργο Čestobrodica υποστηρίζεται από τη Vetroenergo με έδρα το Βελιγράδι, η οποία τελικά ανήκει σε μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο, την Comay Co Limited. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την ένταση μεταξύ των στόχων της Σερβίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των προσπαθειών για την προστασία του περιβάλλοντος, με την ανάγκη για διαφανή επικοινωνία με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς να αναδεικνύεται σε βασικό μέλημα.

Διαβάστε ακόμη