Η Κίνα βρίσκεται σε τροχιά να ξεπεράσει τον στόχο παραγωγής πράσινου υδρογόνου ένα χρόνο νωρίτερα. Αναλυτές της Rystad Energy προβλέπουν ότι η Κίνα θα εγκαταστήσει ηλεκτρολυτική με ισχύ 2,5 GW έως το τέλος του 2024, η οποία μπορεί να παράγει 220.000 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Αυτό ξεπερνά τον στόχο της Κίνας για 200.000 τόνους έως το 2025, σύμφωνα με το RenewablesNow.

Η Κίνα αποτελεί παγκόσμιο πρωτοπόρο στην υιοθέτηση της τεχνολογίας ηλεκτρολυτών υδρογόνου. Μόνο το 2023, η Κίνα εγκατέστησε ηλεκτρολυτική ισχύ 1 GW. Το υδρογόνο θεωρείται βασικό στοιχείο για τη μετάβαση της Κίνας σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κίνα. Μια πρόκληση είναι η έλλειψη σαφών ορισμών για το “υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα” και το “ανανεώσιμο” υδρογόνο. Η Rystad Energy πιστεύει ότι η Κίνα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερους ορισμούς που να ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Μια άλλη πρόκληση είναι η γεωγραφική ασυμφωνία μεταξύ της ζήτησης για υδρογόνο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ζήτηση για υδρογόνο συγκεντρώνεται στην ανατολική Κίνα, ενώ το δυναμικό της ηλιακής και αιολικής ενέργειας είναι υψηλό στις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Κίνα κατασκευάζει ένα δίκτυο αγωγών υδρογόνου, όπως ο αγωγός 400 χιλιομέτρων μεταξύ της Εσωτερικής Μογγολίας και του Πεκίνου.

Η λειτουργία των ηλεκτρολυτικών μονάδων σε πλήρη δυναμικότητα αποτελεί μια άλλη πρόκληση. Αυτές οι εγκαταστάσεις απαιτούν σημαντική ανανεώσιμη ενέργεια και υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των έργων υδρογόνου και άλλων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια. Η λειτουργία κάτω του 30% της δυναμικότητας μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, η Rystad Energy είναι αισιόδοξη για το μέλλον του πράσινου υδρογόνου στην Κίνα. Η Κίνα εγκαθιστά ηλεκτρολυτική ισχύ με κορυφαίο παγκόσμιο ρυθμό, παρόμοιο με την κυριαρχία της στην ηλιακή και αιολική ενέργεια. Οι αναλυτές αναμένουν η συμμετοχή του πράσινου υδρογόνου να συνεχίσει να αυξάνεται στην Κίνα.

Διαβάστε ακόμη