«Σήματα» έντονου ενδιαφέροντος ενόψει της διενέργειας της πρώτης δημοπρασίας Εγγυήσεων Προέλευσης στις 26 Ιουνίου έστειλε η αγορά ενέργειας με αφορμή την ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε χθες ο ΔΑΠΕΕΠ και στην οποία έδωσαν το παρών με φυσική παρουσία και διαδικτυακά εκπρόσωποι ΦΟΣΕ, προμηθευτών ηλεκτρικής αλλά και εταιρειών από το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σχετική πλατφόρμα του Διαχειριστή έχουν ήδη εγγραφεί ενεργειακοί όμιλοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και οι προσδοκίες για τη νέα αγορά που ανοίγει είναι υψηλές.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης κατά την εισαγωγική του ομιλία, οι Εγγυήσεις Προέλευσης αποτελούν πολύ σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και της διασποράς της «πράσινης ετικέτας» στους προμηθευτές ενέργειας και τις επιχειρήσεις. Και τούτο διότι, όπως εξήγησε, η απόκτηση Εγγυήσεων Προέλευσης εντάσσεται στο «κάδρο» της συμμόρφωσης ολοένα και περισσότερων δραστηριοτήτων με τα κριτήρια ESG. «Για παράδειγμα, μια βιομηχανία αλουμινίου στο άμεσο μέλλον δεν θα μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της αν δεν έχει πρασινίσει το αποτύπωμα της παραγωγής της, κάτι που θα πιστοποιεί με τις Εγγυήσεις Προέλευσης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης από την πλευρά του ανέδειξε τη σημασία των δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης ως μια πολλά υποσχόμενη νέα πηγή εσόδων για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Υπογράμμισε επίσης ότι το Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης του Διαχειριστή έχει διασυνδεθεί από το 2023 με το ευρωπαϊκό σύστημα ΑΙΒ (Association of Issuing Bodies), κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα ελληνικά «πράσινα» πιστοποιητικά μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη και να συμμετέχουν στο διασυνοριακό εμπόριο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΑΠΕΕΠ, μέσα στο 2024 θα δημοπρατηθούν 3 εκατ. Εγγυήσεις Προέλευσης, με τον κ. Γιαρέντη να εμφανίζεται αισιόδοξος για τη διαμόρφωση των τιμών. Όπως είπε, στη βάση της εμπειρίας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με μια μετριοπαθή εκτίμηση όπου η τιμή θα διαμορφωθεί στα 1 ευρώ/MWh, τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ θα ενισχυθούν κατά 3 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή φτάσει τα 5 ευρώ/MWh τότε ο Ειδικός Λογαριασμός θα εισέπραττε 15 εκατ. ευρώ.

Η «πρεμιέρα» των δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης στις 26 Ιουνίου θα γίνει με τρία διαφορετικά προϊόντα, που θα δημοπρατηθούν σε τρεις διαφορετικές χρονοθυρίδες, στις 11.00-11.30 (ώρα Ελλάδος) 14.00-14.30 και 17.00-17.30. Και τα τρία «πακέτα» αφορούν πράσινη ενέργεια 890 Γιγαβατωρών που παρήχθη στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, από σταθμούς ΑΠΕ που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η αρμόδια διευθύντρια του ΔΑΠΕΕΠ Μαρία Κουλουβάρη εξήγησε ότι κατά την πρώτη δημοπρασία θα διατεθούν Εγγυήσεις Προέλευσης που αντιστοιχούν σε 648.411 Mεγαβατώρες από φωτοβολταϊκά στο διασυνδεδεμένο σύστημα, θα ακολουθήσει στο δεύτερο «παράθυρο» η δημοπρασία πράσινων πιστοποιητικών για 229.888 Μεγαβατώρες από φωτοβολταϊκά στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τη δημοπρασία Εγγυήσεων Προέλευσης για 11.730 Μεγαβατώρες από σταθμούς ΑΠΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Κάθε συμμετέχων θα μπορεί να υποβάλει απεριόριστο αριθμό προσφορών και κάθε νέα έγκυρη προσφορά θα αντικαθιστά την προηγούμενη. Τα κριτήρια κατάταξης στον Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Προσφορών θα είναι η τιμή προσφοράς (φθίνουσα κατάταξη), η ζητούμενη ποσότητα (φθίνουσα κατάταξη) και η χρονική στιγμή παραλαβής (προηγούνται όσες προσφορές παραλήφθηκαν νωρίτερα). Με την υποβολή κάθε νέας έγκυρης προσφοράς οι προσφορές θα κατατάσσονται εκ νέου και θα επικαιροποιείται ο Προσωρινός Πίνακας που θα «κλειδώνει» μετά την ολοκλήρωση κάθε δημοπρασίας και θα οριστικοποιείται μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων που θα υποβληθούν. Η δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων θα λάβει χώρα στις 3 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη