Την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) «δείχνουν» ως μια από τις ελάχιστες διαθέσιμες λύσεις για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ και της διατήρησης του «μοτίβου» της έγκαιρης πληρωμής των 26.000 παραγωγών που είναι συμβεβλημένοι με το ΔΑΠΕΕΠ κύκλοι της αγοράς.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι αν υλοποιηθεί η εισήγηση που έχει κάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αύξηση της μοναδιαίας χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ από τα 17 ευρώ/ΜWh που είναι σήμερα στα 24 ευρώ/MWh (κάτι που ισοδυναμεί με επιστροφή της Χρέωσης Βάσης στα επίπεδα του 2019) αυτό θα «μεταφραστεί» σε πρόσθετα έσοδα της τάξης των 230 εκατ. ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που θα συνεισέφεραν καίρια στην εξισορρόπηση του Λογαριασμού που αυτή τη στιγμή εμφανίζει έλλειμμα το οποίο βαίνει αυξανόμενο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απαιτηθεί η λήψη ακόμα πιο δραστικών μέτρων και ενδεχομένως πιο δύσκολων στη διαχείρισή τους, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ποσοστού που έχει λαμβάνει ο ΕΛΑΠΕ από τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων κατά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες (σε σχέση με το ποσοστό 14,6% που έχει καθοριστεί για το τρέχον έτος), κάτι που σημαίνει ότι θα διοχετευθούν λιγότεροι πόροι σε άλλες δράσεις του ΥΠΕΝ που χρηματοδοτούνται από τον ίδιο «κουμπαρά».

«Ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ στηρίζει την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας που ήρθε για να μείνει και οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαρέντης μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του ΔΑΠΕΕΠ για τις Εγγυήσεις Προέλευσης. Ο ίδιος υπενθύμισε τις προβληματικές καταστάσεις το παρελθόντος, με τα ελλείμματα που είχαν δημιουργήσει κρίση στην αγορά, οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και πισωγύρισμα στις επενδύσεις στον κλάδο, προσθέτοντας ότι «Η εικόνα έχει αλλάξει εντυπωσιακά, υπάρχει εικόνα υγείας και σταθερότητας στον ΕΛΑΠΕ που έχει εξυγιανθεί πλήρως από τις αρχές του 2020». Προκειμένου αυτή να διατηρηθεί πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα είπε ο κ. Γιαρέντης, σημειώνοντας ότι ο ΔΑΠΕΕΠ έχει υποβάλλει τις πρώτες μελέτες στο Υπουργείο που τεκμηριώνουν την ανάγκη επιστροφής του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα του 2019 προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ. Και τούτο διότι η ταχεία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού σε συγκεκριμένες περιόδους λόγω της υπερπαραγωγής «πράσινης» ενέργειας, κυρίως από φωτοβολταϊκά που υπερκαλύπτει κατά πολύ τη ζήτηση οδηγούν σε μείωση των αμοιβών των έργων ΑΠΕ από τη συμμετοχή τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Και κατά τεκμήριο, όσο μικρότερες είναι οι αμοιβές, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσά που θα πρέπει να διοχετευθούν από τον ΕΛΑΠΕ για να καλυφθεί το εγγυημένο έσοδο των έργων ΑΠΕ.

Το θέμα της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ έχει αποτελέσει αντικείμενο συσκέψεων μεταξύ του ΥΠΕΝ, του ΔΑΠΕΕΠ και της ΡΑΑΕΥ, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις, όπως σημείωσε και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης από το βήμα της εκδήλωσης του ΔΑΠΕΕΠ. Είναι γεγονός ότι η συγκυρία δεν εμφανίζεται ως η πλέον ενδεδειγμένη για μια πιθανή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που είναι μια εκ των βασικών ρυθμιζόμενων χρεώσεων (μαζί με τις Χρεώσεις Χρήσης των δικτύων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, τις ΥΚΩ κ.λπ.), διότι αυτή τη στιγμή υπό ανοδική πίεση βρίσκεται και το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων λιανικής, εξαιτίας της αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι η απόφαση για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα μπορούσε να ληφθεί προς το τέλος του έτους, ώστε να υπάρχει αφενός καλύτερη εικόνα για την πορεία του ισοζυγίου του ΕΛΑΠΕ, αφετέρου να συνεκτιμηθεί και η επίπτωση των μέτρων που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ για τη μείωση του κόστους του ρεύματος (εισαγωγή δυναμικών τιμολογίων, εφαρμογή μειωμένου τιμολογίου τις μεσημεριανές ώρες στους κατόχους διζωνικών μετρητών, περιορισμός των ρευματοκλοπών μέσω της μηνιαίας καταμέτρησης).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, το σωρευτικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ τον Μάρτιο, διευρύνθηκε στα 124,62 εκατ. ευρώ από 94,52 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Στη βάση των μέχρι τώρα προβλέψεων ο ΕΛΑΠΕ Επικράτειας θα κλείσει το έτος με έλλειμμα που προσεγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ, ποσό που περιορίζεται στα 232 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί το πρόσθετο έσοδο ΕΤΜΕΑΡ από υπαγωγή δικαιούχων σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων για τα έτη 2019-2021. Με την επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα του 2019, ο ΔΑΠΕΕΠ υπολογίζεται ότι ο ΕΛΑΠΕ θα ισορροπήσει και θα αποσοβηθεί ο κίνδυνος της μετατροπής του λογιστικού ελλείμματος σε ταμειακό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο των ΑΠΕ.

Διαβάστε ακόμη