Οι ανησυχίες για την επιρροή της κλιματική αλλαγής στον πλανήτη αυξάνονται εκθετικά με την πάροδο του χρόνου. Μέσα στον τελευταίο χρόνο είδαμε μια σειρά από 11 διαδοχικούς «θερμότερους μήνες» και οι «πρώτες» θερμοκρασίες συνεχίζουν να γίνονται πρωτοσέλιδα στα μέσα ενημέρωσης. Ενώ υπάρχει ακόμη χρόνος για να περιοριστούν οι παγκόσμιες εκπομπές σε 1,5 ℃ πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί πως το παράθυρο κλείνει γρήγορα, σύμφωνα με το world economic forum.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ελπίδα και έχουν επιτευχθεί σημαντικοί στόχοι μέχρι στιγμή για την πράσινη μετάβαση. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καταπραΰνει την ανησυχία, με 7 λόγους για να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

1. «Θεαματική» παγκόσμια αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023

Η παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασε αύξηση 50% το 2023, τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξής της εδώ και είκοσι χρόνια. Η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται σε πορεία αύξησης κατά 2,5 φορές μέχρι το τέλος της δεκαετίας, διατηρώντας τον βασικό στόχο της COP28 για το κλίμα, δηλαδή τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε απόσταση αναπνοής.

Η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών της Κίνας ήταν ο κύριος μοχλός, ενώ η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία πέτυχαν επίσης εντυπωσιακή αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

2. Κοινοβούλιο της ΕΕ: νέα οδηγία η οποία ποινικοποιεί την οικολογική καταστροφή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε την ποινικοποίηση των πιο σοβαρών περιπτώσεων καταστροφής των οικοσυστημάτων, αποτελώντας τον πρώτο διεθνή οργανισμό που το πράττει.

Τα εγκλήματα «συγκρίσιμα με την οικοκτονία», συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οικοτόπων και της παράνομης υλοτομίας, μπορούν να χτυπηθούν με αυστηρές ποινές και ποινές φυλάκισης σύμφωνα με την επικαιροποιημένη οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το περιβαλλοντικό έγκλημα.

3. Επτά χώρες τροφοδοτούνται πλέον με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας, επτά χώρες εξαρτώνται πλέον πλήρως από καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η Αλβανία, το Μπουτάν, η Αιθιοπία, η Ισλανδία, το Νεπάλ, η Παραγουάη και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό παράγουν πάνω από το 99,7% των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια από γεωθερμία, υδροηλεκτρική ενέργεια, ηλιακή ή αιολική ενέργεια.

4. Διπλάσια αύξηση των κυβερνητικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών και της φύσης

Ο αριθμός των ανακοινώσεων πολιτικών που βασίζονται στη φύση από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο διπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με μελέτη της ομάδας πρόβλεψης Inevitable Policy Response.

Ωστόσο, περισσότερο από το 90% των πολιτικών για τη φύση που εισήχθησαν το 2023 ήταν σύμφωνες με τον στόχο για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2℃ και όχι με τον κλιματικό στόχο του 1,5℃.

5. Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου σε πλήρη δυναμικότητα

Με 165 ανεμογεννήτριες να συλλέγουν αιολική ενέργεια σε μια περιοχή της Βόρειας Θάλασσας που έχει μέγεθος ίσο με 64.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Hornsea 2, λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα.

6. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η αδράνεια της κλιματικής αλλαγής παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) κρίνει υπέρ μιας ένωσης 2.500 Ελβετίδων ότι η αδράνεια της ελβετικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Η απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για περισσότερες προκλήσεις της κυβερνητικής αδράνειας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

7. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να ξεπεράσει τον άνθρακα έως το 2025

Οι καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φαίνεται ότι θα γίνουν η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο μέχρι το 2025, ξεπερνώντας τον άνθρακα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας επέκτασης της ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Η παγκόσμια ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2.400 γιγαβάτ μεταξύ 2022 και 2027.

Διαβάστε ακόμη