Η Κίνα εδραίωσε τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στην ηλιακή ενέργεια με την έναρξη λειτουργίας ενός τεράστιου νέου φωτοβολταϊκού πάρκου στην βορειοδυτική επαρχία Xinjiang. Το πάρκο των 200.000 εκταρίων, που κατασκευάστηκε από την Power Construction Corporation of China (Power China), διαθέτει αναμενόμενη ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τις 6.000 GWh – αρκετή για να τροφοδοτήσει ολόκληρες χώρες όπως το Λουξεμβούργο ή την Παπούα Νέα Γινέα. Αυτό επισκιάζει τους προηγούμενους κατόχους ρεκόρ, δύο άλλα κινεζικά ηλιακά πάρκα με χωρητικότητα περίπου 3 GW έκαστο, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Οι άφθονοι ηλιακοί πόροι και ο αραιοπληθυσμός του Xinjiang το καθιστούν ιδανική τοποθεσία για αυτά τα μεγάλης κλίμακας έργα. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται εδώ θα μεταδοθεί στην ανατολική Κίνα, διαφοροποιώντας περαιτέρω το ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Αυτή η τελευταία εξέλιξη υπογραμμίζει τη σταθερή δέσμευση της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η ηλιακή της δυναμικότητα αυξήθηκε κατά εκπληκτικό 116% σε σχέση με το προηγούμενο έτος το 2023. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ηλιακή ενέργεια από μόνη της αντιπροσώπευε το 75% όλων των νέων προσθηκών δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως εκείνο το έτος. Στην πραγματικότητα, η Κίνα εγκατέστησε μονομερώς τόση ηλιακή φωτοβολταϊκή ισχύ το 2023 όση ολόκληρος ο κόσμος το 2022.

Η έκθεση της IEA επισημαίνει επίσης το 2023 ως το 22ο συνεχόμενο έτος ρεκόρ ανάπτυξης της παγκόσμιας δυναμικότητας πράσινης ενέργειας. Ενώ η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία σημείωσαν επίσης σημαντική ανάπτυξη, οι κινεζικές εξελίξεις ήταν πραγματικά εξαιρετικές.
Αυτή η αδιάκοπη επιδίωξη της ηλιακής ενέργειας ευθυγραμμίζεται με τον φιλόδοξο στόχο της Κίνας να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2060. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2050, η Κίνα θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά πέντε φορές, ενώ παράλληλα να μειώσει το μερίδιό της στις παγκόσμιες εκπομπές CO2 από 33% σε 22%. Η δέσμευση της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια την τοποθετεί στην πρωτοπορία του παγκόσμιου αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη