Η Ναμίμπια έχει βάλει στόχο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μιας καθαρής πηγής καυσίμου που προορίζεται να βοηθήσει την Ευρώπη να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Η απέραντη έρημος Ναμίμπια διαθέτει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Αυτό το πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε στη συνέχεια να εξαχθεί στην Ευρώπη και η Ναμίμπια συνεργάζεται ενεργά με ευρωπαϊκές εταιρείες για την ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ένα σημαντικό εμπόδιο για τις φιλοδοξίες της Ναμίμπια σε σχέση με το πράσινο υδρογόνο έγκειται στο σημερινό κόστος παραγωγής. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ναμίμπια παραμένει αισιόδοξη ότι το κόστος αυτό θα μειωθεί καθώς η τεχνολογία θα ωριμάζει. Επιπλέον, οι αυστηρότεροι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη χρήση ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντική μελλοντική ζήτηση για πράσινο υδρογόνο, ενισχύοντας περαιτέρω τις προοπτικές της Ναμίμπια.

Τα δυνητικά οφέλη για τη Ναμίμπια αν αυτό το πράσινο υδρογόνο πετύχει είναι σημαντικά. Δεκαετίες ανάπτυξης θα μπορούσαν να προωθηθούν, μεταμορφώνοντας ριζικά το οικονομικό τοπίο της χώρας. Η Ναμίμπια είναι σταθερά πεπεισμένη ότι το πράσινο υδρογόνο είναι το καύσιμο του αύριο και καταβάλλει τις προσπάθειές της για να γίνει πρωτοπόρος σε αυτή την εκκολαπτόμενη βιομηχανία. Η χώρα έχει μάλιστα αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία εκπονήθηκε με τη βοήθεια της McKinsey & Co. και περιγράφει τη δημιουργία τριών ζωνών παραγωγής υδρογόνου κατά μήκος της ακτογραμμής της. Το σχέδιο αυτό προβλέπει όχι μόνο την παραγωγή υδρογόνου, αλλά και τη διύλιση ορυκτών, την κατασκευή υλικού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιλοτικά προγράμματα για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τρένα που κινούνται με υδρογόνο.

Η Ναμίμπια δεν το κάνει μόνη της. Το έργο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πιθανών προμηθευτών, όπως το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Επιπλέον, η Γερμανία, ένθερμος υποστηρικτής μιας παγκόσμιας αγοράς υδρογόνου, επενδύει σημαντικά στην προώθηση της ζήτησης εντός των συνόρων της. Έχει διαθέσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες επιδοτήσεις για το πρασίνισμα του χαλυβουργικού της τομέα και έχει δρομολογήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την τόνωση της ζήτησης σε ολόκληρη τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Με τη Γερμανία να επισπεύδει επίσης τη νομοθεσία για την απλούστευση της εγκατάστασης υποδομών εισαγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου, οι άνεμοι φαίνεται να πνέουν υπέρ της Ναμίμπια.

Για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν όλο και πιο αυστηρούς κανονισμούς για το κλίμα, το πράσινο υδρογόνο μπορεί να είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή σε πολλές περιπτώσεις. «Η ηλεκτροδότηση αυτών των βιομηχανιών δεν είναι απλώς εφικτή», σημείωσε ο Jacques Vandermeiren, διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού της Αμβέρσας-Βρυξελλών. «Η απάντηση βρίσκεται στα πράσινα μόρια». Η Ναμίμπια φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κρίσιμη ανάγκη και να καταστεί ζωτικός παράγοντας στη διαμόρφωση ενός καθαρότερου ενεργειακού μέλλοντος. Με ακλόνητη πίστη και στρατηγικές συνεργασίες, το στοίχημα του πράσινου υδρογόνου της Ναμίμπια έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει μια νέα εποχή ευημερίας για το έθνος.

Διαβάστε ακόμη