Η Ιταλία πρόκειται να εγκαινιάσει ένα σύστημα δημοπρασιών συμβολαίου επί διαφοράς (CfD) μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα επιλέξει και θα υποστηρίξει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πλωτής ηλιακής, παλιρροιακής και κυματικής ενέργειας, σύμφωνα με το offshore-energy.
Πιο συγκεκριμένα, η χώρα σχεδιάζει να θεσπίσει ένα σύστημα ύψους 35,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028, το οποίο θα χρηματοδοτείται από εισφορά στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών, και να αναθέσει CfD για έργα ισχύος έως 4.590 MW.
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα παρέχεται ως αμφίδρομη CfD για κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και διοχετεύεται στο δίκτυο, η οποία θα καταβάλλεται για διάρκεια ίση με τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής των σταθμών.
Τα έργα θα επιλεγούν μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας υποβολής προσφορών με βάση το τιμολόγιο κινήτρων (τιμή κρούσης) που απαιτείται για κάθε έργο. Η τιμή αναφοράς για την ηλεκτρική ενέργεια θα είναι η ωριαία τιμή ζώνης, η οποία είναι η τιμή της αγοράς τη στιγμή και τη θέση όπου η ενέργεια τροφοδοτείται στο δίκτυο.
Το σύστημα θα στηρίξει νέες μονάδες που χρησιμοποιούν, εκτός από τεχνολογίες θαλάσσιας ενέργειας, γεωθερμία, υπεράκτια αιολική ενέργεια, θερμοδυναμική ηλιακή ενέργεια, βιοαέριο και ενέργεια από βιομάζα. Οι προθεσμίες για την έναρξη λειτουργίας των επιλεγμένων έργων θα κυμαίνονται από 31 έως 60 μήνες, ανάλογα με την τεχνολογία.
Έγκριση από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τώρα το ιταλικό καθεστώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, λέγοντας ότι το καθεστώς ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και του σχεδίου REPowerEU και αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, επιταχύνοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση.
Τον Μάιο του 2024, το πρόγραμμα EU Blue Champions της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε τρεις νικήτριες εταιρείες που προέρχονται από τον τομέα της θαλάσσιας ενέργειας – την Hydroquest της Γαλλίας, την EnerOcean της Ισπανίας και τη γερμανική SCHOTTEL Marine Technologies.
Οι εν λόγω εταιρείες θαλάσσιας ενέργειας κέρδισαν συμβουλευτική υποστήριξη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, μεταξύ των 20 επιλεγμένων «Γαλάζιων Πρωταθλητών» της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη