Μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δείχνει ότι οι χώρες υστερούν σε σχέση με τον στόχο που τέθηκε στη Διάσκεψη COP28 για τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Ενδέκατη στις δεκαοκτώ χώρες βρέθηκε η Ελλάδα στην κατάταξη για τις φιλοδοξίες της για την επίτευξη των πράσινων στόχων.

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει σαφή στόχο για την χερσαία αιολική ενέργεια, το σχέδιο REpowerEU και οι φιλοδοξίες της ΕΕ για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεπάγονται μια τιμή 400 GW, η οποία υπερβαίνει τις συνολικές φιλοδοξίες των επιμέρους κρατών μελών κατά 67 GW. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία. Η Σουηδία κατατάσσεται επίσης μεταξύ των επτά πρώτων χωρών όσον αφορά τις φιλοδοξίες για την αιολική ενέργεια, αλλά δεν ανακοίνωσε ρητή κατανομή μεταξύ χερσαίων και υπεράκτιων περιοχών. Ακολουθεί η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Δανία και στην 11η θέση βρίσκεται η Ελλάδα.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ένα χάσμα μεταξύ των επίσημων δεσμεύσεων των χωρών και των εσωτερικών τους φιλοδοξιών. Οι υπάρχουσες δεσμεύσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 12% του παγκόσμιου στόχου, ενώ οι εσωτερικές φιλοδοξίες θα επιτύχαιναν το 70% του στόχου εάν μεταφραζόνταν σε επίσημα σχέδια. Αυτό υπογραμμίζει μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες να γεφυρώσουν το χάσμα ενσωματώνοντας τα υπάρχοντα σχέδιά τους στις ενημερωμένες Εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDCs) που οφείλονται τον επόμενο χρόνο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τονίζει ότι η επίτευξη του τριπλασιασμού του στόχου απαιτεί όχι μόνο τη μετατροπή των φιλοδοξιών σε σχέδια, αλλά και την επιτάχυνση της εφαρμογής. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη οι κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση και να μετατρέψουν τις υποσχέσεις τους σε συγκεκριμένα σχέδια.

Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης τη θετική τάση της αυξανόμενης υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που οφείλεται στη μείωση του κόστους και στις κυβερνητικές προσπάθειες για την οικοδόμηση βιώσιμων συστημάτων ενέργειας. Η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προστίθεται ετησίως έχει τριπλασιαστεί από τη Συμφωνία του Παρισιού, κυρίως χάρη στην υποστήριξη πολιτικών, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις οικονομίες κλίμακος.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, όπως οι μακροχρόνιες διαδικασίες αδειοδότησης, οι ανεπαρκείς υποδομές δικτύου και η ανάγκη για οικονομικά αποδοτική ενσωμάτωση των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών. Η έκθεση προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, όπως η βελτίωση της ορατότητας των πολιτικών, η υποστήριξη της ανάπτυξης έργων και ο μετριασμός των χρηματοοικονομικών κινδύνων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των ενεργειακών συμφωνιών COP28 και συνεχίζει να παρακολουθεί την πρόοδο προς την επίτευξη αυτών των στόχων. Ο οργανισμός παραμένει προσηλωμένος στην υποστήριξη των κυβερνήσεων στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού μέσω της ανάλυσης δεδομένων και των συστάσεων πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη