Η ρουμανική εταιρεία ενέργειας TMK Hydroeneregy Power, που ανήκει στον όμιλο Evryo, ο οποίος με τη σειρά του είναι θυγατρική του τσεχικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας CEZ, εγκαινίασε σε συνεργασία με την Innovation Norway το πρώτο σύστημα μεγάλης κλίμακας πλωτής φωτοβολταϊκής ενέργειας στη Ρουμανία, σύμφωνα με το pv magazine.

Το σύστημα έχει ισχύ 1 MW και βρίσκεται στον λειμώνα με τα νούφαρα της λίμνης Grebla, στην περιοχή Caras Severin, δίπλα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Grebla 22 MW, που ανήκει και λειτουργεί από την ίδια την CEZ.

Το πλωτό φωτοβολταϊκό σύστημα θα παράγει ενέργεια για την εσωτερική κατανάλωση του υδροηλεκτρικού σταθμού. «Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι θα αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και θέλουμε να το αναπαράγουμε», δήλωσε ο Liviu Gavrila, Γενικός Διευθυντής Παραγωγής της Evryo.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IRENA, η Ρουμανία είχε εγκαταστήσει 1.414 MW φωτοβολταϊκών συστημάτων στο τέλος του 2023.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας σχεδιάζει να παράγει το 36% της ενέργειας της Ρουμανίας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Ο πρώτος δημόσιος διαγωνισμός της χώρας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με καθεστώς σύμβασης για διαφορά (contract-for-difference) πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Διαβάστε ακόμη