Η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 46% από το 2019, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η σημερινή Κομισιόν, έως το 2023, εκτοπίζοντας το ένα πέμπτο της παραγωγής ορυκτών καυσίμων του μπλοκ, σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης Ember. Στο 44% από 34% του ενεργειακού μείγματος αυξήθηκαν οι ΑΠΕ.

Η Επιτροπή πρότεινε ως στόχο το 45% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα έως το 2030.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγονται στις 6-9 Ιουνίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κύριες φιλοευρωπαϊκές ομάδες γύρω από το πολιτικό κέντρο – η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά, οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι – θα έχουν μικρότερη πλειοψηφία από ό,τι σήμερα, ενώ η ακροδεξιά θα σημειώσει κέρδη, αναφέρει το Reuters.

Ενώ πολλές πολιτικές της ΕΕ για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ορισμένοι νόμοι έχουν αναθεωρήσεις που έρχονται τα επόμενα πέντε χρόνια και η προώθηση πιο φιλόδοξων νομοθετικών ρυθμίσεων μπορεί να είναι πιο δύσκολη.

Η αιολική και ηλιακή δυναμικότητα της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 65% από το 2019. Η αιολική δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 31% σε 219 γιγαβάτ (GW) το 2023, ενώ η ηλιακή δυναμικότητα υπερδιπλασιάστηκε σε 257 GW, που ισοδυναμεί με την εγκατάσταση περισσότερων από 230.000 ηλιακών συλλεκτών κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών, αναφέρει η έκθεση.

Χωρίς αυτή την επέκταση, η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα θα είχε μειωθεί μόλις κατά 1,9% (21 TWh) αντί για 22%, καθώς η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αντισταθμίστηκε από τη μείωση της παραγωγής από άλλες καθαρές πηγές ενέργειας.

«Η ΕΕ διαθέτει τώρα περισσότερη εγχώρια αιολική και ηλιακή ενέργεια από ποτέ, πιέζοντας τόσο τον άνθρακα όσο και το φυσικό αέριο να μειώσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», δήλωσε η Sarah Brown, διευθύντρια του προγράμματος Europe της Ember.

«Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στη μέση μιας ιστορικής, μόνιμης στροφής από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας».

Η πρόσθετη ηλιακή και αιολική ισχύς συνέβαλε στην αύξηση του μεριδίου των συνολικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 44% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2023 από 34% το 2019.

Εν τω μεταξύ, η μείωση της παραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου μείωσε το μερίδιο της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα στο 32,5% από 39%.

Διαβάστε ακόμη