Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που θα προβλέπει τις αλλαγές σε σχέση με την αυτοπαραγωγή. Η αιφνιδιαστική ολοκλήρωση του προγράμματος pv-stegi τον προηγούμενο μήνα, έφερε σύγχυση στην αγορά, καθώς δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες του διάδοχου σχήματος. Έτσι, το ενδιαφέρον στρέφεται στην υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, η οποία θα περιλαμβάνει πρότυπες συμβάσεις, οι οποίες θα είναι ο οδηγός για την εφαρμογή του net billing. Στο νέο αυτό καθεστώς που θα εφαρμοστεί θα μπορούν πλέον όσοι εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες να πωλούν την ενέργεια που δεν καταναλώνουν σε πραγματικό χρόνο, είτε στο ηλεκτρικό σύστημα, είτε στο χρηματιστήριο ενέργειας μέσω Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ). Ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι το ύψος της τιμής πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας. Επίσης, σε ένα περιβάλλον, αρνητικό σε ό,τι αφορά την υπερπροσφορά ενέργειας και των αναγκαστικών περικοπών στο δίκτυο αποτελεί ερώτημα το ύψος της επιδότησης των μπαταριών αποθήκευσης.
Παράλληλα, ένα ζήτημα που θέτει η αγορά είναι η επιβάρυνση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με συντελεστή ΦΠΑ 24%. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σε ανακοίνωση του πριν από λίγες ημέρες τόνιζε πως «σε όλες οι σχετικές ρυθμίσεις από το 2009 (οπότε και ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών) μέχρι σήμερα, οι οικιακοί αυτοπαραγωγοί απαλλάσσονται από κάθε φορολογική υποχρέωση. Γι’ αυτό και εμμένουμε η περίσσεια ενέργειας να πωλείται από τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές σε μια εύλογη τιμή που θα σχετίζεται με τη χονδρεμπορική τιμή, αλλά δεν θα αντιμετωπίζει τον οικιακό αυτοκαταναλωτή ως να ήταν εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο».
Να σημειωθεί πως έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τη ψήφιση του ν.5037/2023 και η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύσει τις αλλαγές που προέβλεπε, όπως του net billing, εκκρεμεί. Πάντως σύμφωνα με το άρθρο 63 του συγκεκριμένου νόμου οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να ενεργούν ως αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, είτε μεμονωμένα, είτε μέσω φορέων σωρευτικής εκπροσώπησης και να:
- παράγουν ενέργεια, και για δική τους κατανάλωση, να αποθηκεύουν ενέργεια, να πωλούν την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια, ιδίως μέσω συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάσεων εμπορίας, χωρίς διαμεσολάβηση.
- εγκαθιστούν και λειτουργούν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
- διατηρούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως τελικοί καταναλωτές.
- μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή μέσω του εκάστοτε καθεστώτος στήριξης, για την ηλεκτρική ενέργεια, την οποία παράγουν οι ίδιοι, από ανανεώσιμες πηγές που διοχετεύουν στο δίκτυο, η οποία αποτυπώνει την αγοραία αξία της εν λόγω ηλεκτρικής ενέργειας και λαμβάνει υπόψη τη μακροπρόθεσμη αξία της για το δίκτυο, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Το ενδιαφέρον για την αυτοπαραγωγή στη χώρα μας είναι μεγάλο και αναθερμάνθηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Υπενθυμίζεται, πως στο πρόγραμμα επιδότησης των φωτοβολταϊκών στις στέγες που εφαρμόστηκε μέχρι τα μέσα Μαΐου κατατέθηκαν 15.945 αιτήσεις από νοικοκυριά. Η εξέταση των αιτημάτων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη