Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Westwood Global Energy Group έριξε φως στις βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο αναδυόμενος κλάδος της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η μελέτη, η οποία εξέτασε 184 ενδιαφερόμενους φορείς σε όλη την αλυσίδα αξίας, αποκάλυψε ότι το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί την έλλειψη τυποποιημένης τεχνολογίας ως σημαντικό εμπόδιο στην πρόοδο. Αυτό ακολουθήθηκε από ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα και την παραγωγική δυναμικότητα (51%) και την ανεπαρκή λιμενική υποδομή (50%).

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για επιτάχυνση των επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς, μαζί με πιο στοχευμένη πολιτική και κανονιστική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις. Ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54%) αναμένει ότι λιγότερο από 3GW της παγκόσμιας πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα είναι λειτουργική έως το 2030, με την Ευρώπη να φτάνει τα 0,5-2GW στο ίδιο χρονικό πλαίσιο (61%), οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές.

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα αποκάλυψε μια διαφορά στα επίπεδα αισιοδοξίας μεταξύ διαφορετικών περιοχών και τομέων. Ενώ το 44% των developers σε παγκόσμιο επίπεδο δήλωσαν ότι είναι πιο αισιόδοξοι για τον τομέα από ό,τι πριν από δύο χρόνια, αυτό το ποσοστό μειώθηκε σε λίγο κάτω από το ένα τέταρτο για τους ερωτηθέντες στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό υποδηλώνει μια πιθανή υστέρηση στην προσφορά έργων για τις υπηρεσίες τους, η οποία θα μπορούσε να αποδοθεί σε αναταραχές της αγοράς που προκλήθηκαν από τον πληθωρισμό του κόστους και τις επακόλουθες προσαρμογές στις στρατηγικές των developers.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, το συνολικό κλίμα στον κλάδο παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίστηκε ως σαφής πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, που επιλέχθηκε από το 71% των ερωτηθέντων. Ωστόσο, και άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Γαλλία, σημειώνουν επίσης σημαντική πρόοδο, σηματοδοτώντας ένα διαφορετικό και εξελισσόμενο τοπίο για τον κλάδο.

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Οι άμεσες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία, σε συνδυασμό με πιο στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις, θεωρούνται ως κρίσιμοι μοχλοί για την υπέρβαση των εντοπισμένων εμποδίων. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης, τη δημιουργία μηχανισμών οικονομικής υποστήριξης και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

H έρευνα παρουσιάζει την εικόνα ενός νεοσύστατου κλάδου που αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες ανάπτυξης, αλλά και γεμάτος δυνατότητες. Ενώ ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι πιθανό να είναι ανώμαλος, με τους βραχυπρόθεσμους στόχους να είναι πιθανό να χαθούν, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν λαμπρές. Η επιτυχία του κλάδου θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των ενδιαφερομένων να αντιμετωπίσουν τις εντοπισμένες προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτό το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο.

Διαβάστε ακόμη