Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου πρόκειται να χάσουν την ηγετική τους θέση στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας από νεότερες τεχνολογίες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του BloombergNEF (BNEF) που επικαλείται το Recharge. Ορισμένες απ’ αυτές τις τεχνολογίες, όπως η θερμική αποθήκευση ενέργειας και η αποθήκευση πεπιεσμένου αέρα, είναι ήδη φθηνότερες από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η μέση κεφαλαιουχική δαπάνη για την θερμική αποθήκευση ενέργειας και την αποθήκευση πεπιεσμένου αέρα είναι 232 δολάρια ανά κιλοβατώρα ($/kWh) και 293 $/kWh, αντίστοιχα, ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίου κοστίζουν 304 $/kWh για συστήματα τεσσάρων ωρών.

Η μακροχρόνια αποθήκευση ενέργειας (LDES), η οποία ορίζεται ως η ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας για έξι ώρες ή περισσότερο, κερδίζει γρήγορα το ενδιαφέρον παγκοσμίως, καθώς πλησιάζει η ημέρα που θα ξεπεράσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου σε ορισμένες αγορές. Ενώ πολλές τεχνολογίες LDES είναι ακόμα «αρχέγονες και δαπανηρές», άλλες είναι ήδη φθηνότερες από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δυσκολεύονται συνήθως να συγκρατήσουν ενέργεια πολύ πέρα από τις οκτώ ώρες, ένας ακόμη παράγοντας που τις θέτει σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις τεχνολογίες LDES, οι οποίες συχνά μπορούν να συγκρατήσουν ενέργεια για μια ημέρα ή περισσότερο.

Η BNEF αναφέρει ότι είναι απίθανο το κόστος των LDES να μειωθεί τόσο γρήγορα όσο αυτό των μπαταριών ιόντων λιθίου αυτή τη δεκαετία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται εκτενώς τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και στον τομέα της ενέργειας, και αυτή η ζήτηση θα μειώσει το κόστος της τεχνολογίας.

Οι τεχνολογίες LDES έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να ανταγωνιστούν σε αγορές εκτός Κίνας, λόγω του σχετικά υψηλού κόστους των μπαταριών ιόντων λιθίου εκτός Κίνας. Η Κίνα κυριαρχεί επί του παρόντος στην αλυσίδα εφοδιασμού των μπαταριών ιόντων λιθίου, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση για την εξάρτηση από τις κινεζικής κατασκευής μπαταρίες.

Η Κίνα πρωτοπορεί επίσης σε πολλές από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, είτε πρόκειται για φθηνή αποθήκευση ενέργειας πεπιεσμένου αέρα, είτε για μπαταρίες ροής, είτε για θερμική αποθήκευση ενέργειας. Το μέσο capex σε αγορές εκτός Κίνας είναι 68% υψηλότερο για την αποθήκευση πεπιεσμένου αέρα, 66% υψηλότερο για τις μπαταρίες ροής και 54% υψηλότερο για τη θερμική αποθήκευση ενέργειας.

Η Julia Souder, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Συμβουλίου Μακροχρόνιας Αποθήκευσης Ενέργειας, δήλωσε στο Recharge ότι τα ευρήματα «συνάδουν με τα μέλη μας και με αυτά που βλέπουμε σε ολόκληρο το οικοσύστημα LDES.»

Ο John O’Donnell, Διευθύνων Σύμβουλος της Rondo Energy, μιας νεοσύστατης εταιρείας από την Καλιφόρνια, η οποία έχει αναπτύξει ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε υπερθερμαινόμενα τούβλα, ισχυρίζεται ότι οι θερμικές μπαταρίες «κινούνται ταχύτερα προς πολύ χαμηλότερο κόστος από άλλα συστήματα – κάτω από 50 δολάρια/MWh στο εγγύς μέλλον.»

Διαβάστε ακόμη