Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει θέσει ως στόχο τη δέσμευση 280 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως έως το 2040. Η Δέσμευση και Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα (CCS) θεωρείται απαραίτητη τεχνολογία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ωστόσο, η πρόοδος στην ανάπτυξη της CCS στην ΕΕ είναι αργή.

Το 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να κατασκευάσει έως και δώδεκα πιλοτικές μονάδες CCS. Ωστόσο, από το 2023, δεν υπάρχουν ακόμη λειτουργικές εγκαταστάσεις CCS στην ΕΕ. Παρατηρείται κάποια πρόσφατη πρόοδος, καθώς το 2023 λήφθηκε η τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την κατασκευή μονάδων δέσμευσης άνθρακα σε δύο βιογενείς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Δανία. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2023 λήφθηκαν άλλες πέντε τελικές επενδυτικές αποφάσεις στην Ολλανδία, όλες για την παραγωγή γαλάζιου υδρογόνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η CCS είναι απαραίτητη για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών. Υποστηρίζει ότι η CCS είναι αναγκαία για τον περιορισμό των εκπομπών από τη βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, για την παραγωγή γαλάζιου υδρογόνου και για τη μείωση της συγκέντρωσης CO2 που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα.

Το έργο Kalundborg Hub στη Δανία είναι ένα παράδειγμα έργου CCS που βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Το έργο αυτό έχει στόχο να ξεκινήσει τη δέσμευση 430.000 τόνων CO2 ετησίως έως το 2026. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος της Επιτροπής των 280 εκατομμυρίων τόνων που θα δεσμεύονται ετησίως έως το 2040, θα πρέπει να κατασκευαστούν τουλάχιστον 650 μονάδες δέσμευσης άνθρακα παρόμοιας κλίμακας τα επόμενα 14 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης της CCS. Έχει εξασφαλίσει συμφωνία για τον Νόμο για τη Βιομηχανία Μηδενικών Εκπομπών, ο οποίος απαιτεί τη διαθεσιμότητα αποθηκευτικού χώρου 50 εκατομμυρίων τόνων CO2 έως το 2030. Το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ χρησιμοποιείται επίσης για την υποστήριξη πολλά υποσχόμενων έργων CCS.

Ωστόσο, η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κύριος μοχλός για την ανάπτυξη της CCS πρέπει να προέλθει από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι σημειώνεται πρόοδος στη Δανία και την Ολλανδία επειδή οι κυβερνήσεις τους διαθέτουν στρατηγική ανάπτυξης και έχουν θεσπίσει οικονομικά μέτρα στήριξης που μπορούν να ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Πολλές άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει τη CCS ως απαραίτητο στοιχείο της λύσης για την απολιγνιτοποίηση.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επικαιροποιήσουν τα Εθνικά τους Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προκειμένου να ληφθεί υπόψη η ανάπτυξη της CCS. Τα περισσότερα από τα σχέδια που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη δεν έλαβαν υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τη CCS. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο και να παράσχουν πολιτική ηγεσία για την ανάπτυξη της CCS. Πιστεύουν ότι η CCS είναι απαραίτητη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2040.

Διαβάστε ακόμη