Η Evolution Mining και η ICA Partners προτείνουν ένα μεγάλης κλίμακας υδροηλεκτρικό έργο αντλησιοταμίευσης στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, το οποίο θα κατασκευαστεί κοντά σε ένα υφιστάμενο ορυχείο χρυσού που πρόκειται να κλείσει το 2027, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Το έργο, με την ονομασία Mount Rawdon Pumped Hydro Project, θα έχει δυναμικότητα 2 GW και 20 GWh, επιτρέποντας έως και 10 ώρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος του είναι η επαναχρησιμοποίηση του υφιστάμενου λάκκου του ορυχείου ως κατώτερου ταμιευτήρα και η κατασκευή ενός νέου ανώτερου ταμιευτήρα. Το έργο θα απαιτούσε την κατασκευή σηράγγων και τη σύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς.

Η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια AUD. Η μελέτη σκοπιμότητας υποδεικνύει ότι το έργο θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές του Κουίνσλαντ και να παρέχει καθαρή ενέργεια καθώς οι γεννήτριες που χρησιμοποιούν άνθρακα αποσύρονται.

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης τάσης στο Κουίνσλαντ για τη χρήση της αντλησιοταμίευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας ως βασικής τεχνολογίας για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ στοχεύει να κλείσει όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2035 και η αντλησιοταμίευση θεωρείται αξιόπιστη και αποδεδειγμένη λύση για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Αρκετά άλλα έργα αντλησιοταμίευσης βρίσκονται υπό ανάπτυξη στο Κουίνσλαντ, συμπεριλαμβανομένου του έργου Kidston 250 MW/2.000 MWh, του έργου Borumba 2 GW/48 GWh και του έργου Pioneer-Burdekin 5 GW/120 GWh. Το έργο Mount Rawdon αναμένεται να λάβει επενδυτική απόφαση έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Διαβάστε ακόμη