Ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) υπέγραψε συμφωνίες επιχορήγησης με επτά φωτοβολταϊκά έργα σε ολόκληρη τη Φινλανδία με συνολική ισχύ 212,99 MW, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Συνολικά 27,5 εκατ. ευρώ επενδύονται στα έργα αυτά μέσω του μηχανισμού χρηματοδότησης της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετά από επιτυχείς προσφορές στον πρώτο διασυνοριακό διαγωνισμό της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

Τα έργα περιλαμβάνουν δύο που βρίσκονται στην περιοχή South Ostrobothnia της δυτικής Φινλανδίας – μια μονάδα ισχύος 74,03 MW σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται σήμερα για την παραγωγή τύρφης και μια μονάδα ισχύος 33 MW που βρίσκεται σε έναν τυρφώνα. Αλλού, ένα επίγειο ηλιακό πάρκο 20 MW στο Loukkaanaro θα γίνει το μεγαλύτερο ηλιακό έργο στη βόρεια Φινλανδία, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει για τουλάχιστον τριάντα χρόνια.

Τα άλλα χρηματοδοτούμενα έργα είναι μια εγκατάσταση 40,16 MW στο Pöytyä, στη νοτιοδυτική Φινλανδία, ένα πάρκο 30 MW στο δήμο Tohmajärvi, που βρίσκεται στην περιοχή της Βόρειας Καρέλιας στην ανατολική Φινλανδία, μια εγκατάσταση 8 MW στο δήμο Nivala, στην κεντρική Φινλανδία, και μια εγκατάσταση 7,8 MW στην πόλη Savonlinna, στην ανατολική Φινλανδία.

Σε αρκετά από τα έργα έχουν δοθεί ξεχωριστές ημερομηνίες ολοκλήρωσης μέσα στο 2025.

Η Φινλανδία είχε αναπτύξει 900 MW ηλιακής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2023, από 664 MW το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη