Σε τοπικό επίπεδο -και συγκεκριμένα στους δήμους- βρίσκεται το «κλειδί» για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών για την επιτάχυνση της παραγωγής υδρογόνου στη Γερμανία, σύμφωνα με τους βιομηχάνους του κλάδου της ενέργειας και της ύδρευσης.

Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η η γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Ύδρευσης (ΒDEW) με αφορμή την έγκριση νoμοσχεδίου περί διευκόλυνσης της παραγωγής υδρογόνου από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο στις 29 Μαΐου μέσω της επιτάχυνσης της αδειοδότησης των υποδομών.

Με ανακοίνωση της η εν λόγω ένωση, αναφέρει πως «η ανάπτυξη του υδρογόνου επιταχύνεται παγκοσμίως. Για να συμβαδίσει με τον διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και για να επιτευχθούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα, η ανάπτυξη του υδρογόνου στη Γερμανία πρέπει να επιταχυνθεί. Είναι επομένως σωστό που η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την επιτάχυνση της αδειοδότησης υποδομών υδρογόνου».

«Το νομοσχέδιο που υποβλήθηκε για το σκοπό αυτό περιέχει μια σειρά από λογικά μέτρα» σημειώνει η ίδια ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως «μεταξύ άλλων, είναι σημαντικό να προβλεφθεί ότι τα έργα υποδομών υδρογόνου θα πρέπει στο μέλλον να εξυπηρετούν το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον και να εξυπηρετούν τη δημόσια ασφάλεια. Η ειδική ανάγκη προστασίας της ύδρευσης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις διαδικασίες αδειοδότησης. Επομένως, είναι σωστό να ρυθμιστεί σε νομοθετικό επίπεδο ότι τα συμφέροντα της δημόσιας ύδρευσης παραμένουν ανεπηρέαστα από το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον για την ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου».

Από πλευράς BDEW σημειώνεται πως «συνολικά, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να επιταχυνθεί αισθητά η έναρξη της οικονομίας του υδρογόνου. Είναι σημαντικό η γερμανική κυβέρνηση να μην περιοριστεί σε διαδικαστικές ρυθμίσεις, όπως η προσαρμογή των προθεσμιών ή η οργάνωση της συμμετοχής του κοινού. Πρέπει επίσης να απλουστευθούν οι απαιτήσεις για τις εγκαταστάσεις, για παράδειγμα, πρέπει να απλουστευθεί ο ορισμός των αντισταθμιστικών μέτρων για παρεμβάσεις διατήρησης της φύσης. Η κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν βελτιώσεις».

Οι Γερμανοί βιομήχανοι της ενέργειας και της ύδρευσης επισημαίνουν επιπλέον πως «μια πραγματική επιτάχυνση της διαδικασίας είναι δυνατή μόνο εάν οι τοπικές αρχές είναι καλά εξοπλισμένες από πλευράς τεχνολογίας και προσωπικού. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι των αδειοδοτικών και ειδικών αρχών».

Η ένωση των βιομηχάνων των παραπάνω κλάδων στη Γερμανία επισημαίνει πως «μετά την έκδοση του νόμου για την επιτάχυνση της παραγωγής υδρογόνου, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει αμέσως την ανακοινωθείσα στρατηγική εισαγωγής υδρογόνου και παραγώγων του. Στην Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο, η γερμανική κυβέρνηση υποθέτει ότι το 2030 θα απαιτηθούν εισαγωγές 45 έως 90 TWh ή 50 έως 70 % της συνολικής ζήτησης. Οι απαιτούμενες ποσότητες και η αναγκαία ταχύτητα μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μια συνεπή στρατηγική εισαγωγών».

Η BDEW δημοσίευσε ήδη την περασμένη εβδομάδα τα σχετικά αιτήματα της βιομηχανίας. Από τη σκοπιά της ενεργειακής βιομηχανίας, «οι βασικοί στόχοι μιας στρατηγικής εισαγωγών θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα κατάλληλων υποδομών εισαγωγής, προβλέψιμες μακροπρόθεσμες ποσότητες εφοδιασμού, διεθνώς συμβατά συστήματα πιστοποίησης και τη δημιουργία αντίστοιχης ζήτησης».

[Η στρατηγική εισαγωγών, η επιτάχυνση της ανάπτυξης των υποδομών, το κεντρικό δίκτυο και η πλευρά της ζήτησης θα αποτελέσουν μια ιδέα για την εκτόξευση του υδρογόνου. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι η παραδοχή του διαφορικού κόστους θα είναι σχετική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε η εκτόξευση του υδρογόνου ως πυλώνα του ενεργειακού μας εφοδιασμού να γίνει πραγματικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση της BDEW.

Διαβάστε ακόμη