Η παγκόσμια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σημαντικούς τομείς κατανάλωσης ενέργειας επιβραδύνθηκε το 2023, παρεμποδισμένη από ρυθμιστικά κενά, πολιτικές πιέσεις και την αποτυχία καθορισμού σαφών στόχων, δήλωσε την Τετάρτη μια ομάδα πολιτικής, σύμφωνα με το Reuters.

Η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία βοήθησαν τις φιλοδοξίες για στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αξιοποιήσουν τη δυναμική, ανέφερε η ετήσια αξιολόγηση του ομίλου REN21 με έδρα το Παρίσι.

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, μόνο 13 χώρες -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας και της Κίνας- είχαν εφαρμόσει πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καλύπτουν τα κτίρια, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τη γεωργία, με μόνο το 12,7% της ενέργειας που καταναλώνουν οι τομείς αυτοί να προέρχεται από καθαρές πηγές, δήλωσε η REN21.

Πολλές χώρες έχουν ακόμη και υπαναχωρήσει από τις φιλοδοξίες τους: από τις 69 χώρες με στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τους τελικούς χρήστες, μόνο οι 17 τους παρέτειναν πέραν του 2024, δήλωσε η REN21, η οποία συγκεντρώνει κυβερνήσεις, ερευνητικά ιδρύματα και ΜΚΟ για την προώθηση της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι οι χώρες καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις και τα τρισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων που χορηγούνται στα ορυκτά καύσιμα, ιδίως στη βιομηχανία και τη γεωργία, εξακολουθούν να καθυστερούν την ενεργειακή μετάβαση.

Διαβάστε ακόμη