Η γερμανική κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την καθιέρωση του υδρογόνου ως βασικό στοιχείο του μελλοντικού ενεργειακού της μείγματος. Ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην σημαντική επιτάχυνση της κατασκευής υποδομών υδρογόνου σε όλη τη χώρα. Αυτό περιλαμβάνει εγκαταστάσεις εισαγωγής, μονάδες παραγωγής και τους απαραίτητους αγωγούς και συνδέσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Ο νέος νόμος, που ονομάζεται Νόμος Επιτάχυνσης Υδρογόνου, δίνει προτεραιότητα στα έργα υδρογόνου, χαρακτηρίζοντάς τα ως έργα «απολύτου δημοσίου συμφέροντος». Αυτό σημαίνει ότι η λήψη αδειών και εγκρίσεων για αυτά τα έργα θα είναι μια πολύ πιο γρήγορη διαδικασία. Ο νόμος αποσκοπεί επίσης στην απλοποίηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών αδειοδότησης, μειώνοντας περαιτέρω τις καθυστερήσεις. Επιπλέον, οι δικαστικές προσφυγές κατά των έργων υδρογόνου και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα εξορθολογιστούν για να μην καθυστερήσουν τις κατασκευές.Η Γερμανία βλέπει το υδρογόνο ως κρίσιμο στοιχείο στο σχέδιό της για την απολιγνιτοποίηση της οικονομίας της και τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει μια καθαρή πηγή ενέργειας για βιομηχανίες που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν, όπως η παραγωγή χάλυβα και χημικών προϊόντων. Αυτοί οι τομείς βασίζονται σήμερα σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, και η μετάβαση στο υδρογόνο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση της Γερμανίας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Ο νόμος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρολυτική διάσπαση, τη διαδικασία διαχωρισμού του υδρογόνου από το νερό χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Για να επωφεληθούν από την ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης, τα έργα ηλεκτρολυτικής διάσπασης θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα χρησιμοποιούν τουλάχιστον 80% ανανεώσιμη ενέργεια έως το τέλος του 2029.

Αυτή η κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης ακολουθεί άλλες πρόσφατες ενέργειες για την υποστήριξη της ανάπτυξης του υδρογόνου. Τον περασμένο μήνα, καθιέρωσαν έναν μηχανισμό χρηματοδότησης για το εθνικό δίκτυο υδρογόνου και έθεσαν σε ισχύ προστασίες για τους επενδυτές σε περίπτωση πτώχευσης. Επιπλέον, τον Μάρτιο, ανακοίνωσαν σχέδια για την διάθεση 3,53 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,84 δισεκατομμύρια δολάρια) δημόσιων κεφαλαίων για την αγορά πράσινου υδρογόνου και των παραγώγων του μεταξύ 2027 και 2036.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στην επιθυμία της βιομηχανίας ενέργειας να επιταχύνει την κατασκευή νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν ώστε να λειτουργούν με υδρογόνο στο μέλλον. Αυτό παραμένει σημείο διαφωνίας για την γερμανική κυβέρνηση.

Συνολικά, ο Νόμος Επιτάχυνσης Υδρογόνου της Γερμανίας αποτελεί μια σημαντική ώθηση προς ένα μέλλον με καύσιμο υδρογόνου. Με τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και την προσφορά οικονομικής στήριξης, η κυβέρνηση ελπίζει να αναπτύξει γρήγορα μια ισχυρή υποδομή υδρογόνου που μπορεί να τη βοηθήσει να επιτύχει τους στόχους της για καθαρή ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη