Η Iberdrola ανακοίνωσε την επιτυχή έναρξη λειτουργίας του Saint-Brieuc, του δεύτερου πλήρως λειτουργικού αιολικού πάρκου θαλάσσης στη Γαλλία και του πρώτου στη Βρετάνη. Ο αιολικός σταθμός ξεκίνησε να αναπτύσσεται τον Απρίλιο του 2012 και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στις 28 Μαΐου 2024, σύμφωνα με το reve.

Ο αιολικός σταθμός αποτελείται από 62 ανεμογεννήτριες, κάθε μία με ισχύ 8 MW, καθιστώντας τις τις πιο ισχυρές που έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σε γαλλικό αιολικό πάρκο θαλάσσης. Με συνολική ισχύ 496 MW, το πάρκο μπορεί να παράγει 1.820 GWh/έτος, ποσότητα αρκετή για να καλύψει το 9% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετάνης. Αυτό το έργο ενισχύει τη θέση της Iberdrola ως παγκόσμιου ηγέτη στην ανάπτυξη και λειτουργία αιολικών θαλάσσης. Το Saint-Brieuc είναι ο τέταρτος αιολικός σταθμός θαλάσσης που λειτουργεί, μαζί με τα West of Duddon Sands (Ιρλανδική Θάλασσα), Wikinger (Βαλτική Θάλασσα) και East Anglia One (Βόρεια Θάλασσα).

Η Iberdrola συμμετέχει ενεργά στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της αιολικής ενέργειας θαλάσσης. Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής των Baltic Eagle (Γερμανία), East Anglia 3 (Ηνωμένο Βασίλειο) και Vineyard Wind 1 (ΗΠΑ).
Η επιτυχία του Saint-Brieuc αποδίδεται στη συνεργασία με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Emmanuel Rollin, Διευθυντής Γαλλίας της Iberdrola, αναγνωρίζει την υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς, τις ομάδες της Iberdrola και τους προμηθευτές που συμμετέχουν από το 2012. Επισημαίνει τη συμβολή του έργου στην ενεργειακή μετάβαση της Γαλλίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Stéphane-Alain Riou, Διευθυντής Αιολικής Ενέργειας Θαλάσσης της Iberdrola France, επισημαίνει τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός βιώσιμου βιομηχανικού τομέα για την αιολική ενέργεια θαλάσσης στη Γαλλία. Επικεντρώθηκαν στη συμμετοχή τοπικών εταιρειών, παρέχοντας κατάρτιση και προωθώντας την εμπειρογνωμοσύνη σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα.

Το έργο αντιπροσωπεύει μια σημαντική επένδυση. Χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Iberdrola, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής κινητοποίησαν πάνω από 1700 θέσεις εργασίας στη Γαλλία, με περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας να δημιουργήθηκαν στη Βρετάνη.

Η Ailes Marines, θυγατρική της Iberdrola, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή του Saint-Brieuc σε κινητήριο μοχλό για την τοπική οικονομική ανάπτυξη. Διευκόλυναν τις συνεργασίες μεταξύ τοπικών εταιρειών, επιτρέποντάς τους να συμμετάσχουν στο έργο και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Πράγματι, πολλές γαλλικές εταιρείες ωφελήθηκαν από το έργο. Η Navantia Windar ανέλαβε την εν μέρει κατασκευή και συναρμολόγηση των θεμελίων μανδαλιού στην περιοχή Brest polder. Η Haizea Breizh, μια άλλη εταιρεία που βρίσκεται επίσης στην περιοχή Brest polder, ανέλαβε τη συναρμολόγηση του ηλεκτρικού εξοπλισμού για τους ιστούς των ανεμογεννητριών. Τέλος, ο νέος βιομηχανικός χώρος της Siemens Gamesa Renewable Energy στη Le Havre ανέλαβε την κατασκευή των ίδιων των ανεμογεννητριών.

Διαβάστε ακόμη