Η γερμανική Baywa r.e. έχει θέσει σε λειτουργία ένα αγροβολταϊκό φωτοβολταϊκό πάρκο 54 MW στο Alhendín της Ανδαλουσίας, στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η εταιρεία δήλωσε ότι περίπου το 10% της έκτασης του εργοστασίου θα αφιερωθεί σε γεωργικές δραστηριότητες. Η απόσταση μεταξύ των σειρών των φωτοβολταιϊκών μονάδων είναι αρκετά μεγάλη ώστε να διασφαλίζεται ότι τα γεωργικά μηχανήματα, όπως οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, μπορούν να διέρχονται.

Μέχρι την άνοιξη του 2025, η Baywa r.e. θα εφαρμόσει μια ιδέα βιοποικιλότητας που αναπτύχθηκε από το Universidad de Córdoba και το Universidad Autónoma de Madrid σε ολόκληρη την περιοχή. Θα φιλοξενεί είδη αγριολούλουδων, καταφύγια για άγρια ζώα, λίμνες για αμφίβια, λουτρά για πουλιά, κουτιά φωλιάσματος και θέσεις αναπαραγωγής για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση πτηνών Lesser kestrel.

Η εταιρεία και τα δύο πανεπιστήμια θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν συνεχώς την απόδοση της αγροβολταϊκής εγκατάστασης, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζουν μια σειρά από έννοιες βιοποικιλότητας. Η Baywa re δήλωσε ότι θέλει επίσης να διοργανώσει εργαστήρια με τοπικές ομάδες ενδιαφέροντος στο φωτοβολταϊκό πάρκο και να διευκολύνει τις επισκέψεις σχολείων.

Η Baywa re δήλωσε ότι αναμένει ετήσια απόδοση 96,8 GWh από το φωτοβολταϊκό έργο. Η δανέζικη εταιρεία κατασκευής παραθύρων Velux θα αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από την ηλιακή εγκατάσταση στο πλαίσιο μακροπρόθεσμου PPA.

Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ένα δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζει επί του παρόντος η εταιρεία με έδρα το Μόναχο κοντά στη Σεβίλλη. Η μονάδα αυτή έχει ισχύ 60 MW και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη η επίσημη έγκριση.

Διαβάστε ακόμη