Έως το τέλος του έτους θα έχει ληφθεί η απόφαση για διενέργεια διερευνητικής γεώτρησης στα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» όπου παραχωρησιούχος είναι η κοινοπραξία Exxon Mobil (που κατέχει ποσοστό 70%) – Helleniq Energy (που κατέχει το υπόλοιπο 30%) και Λειτουργός (Operator) ο αμερικανικός κολοσσός. Αυτό δήλωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής της Εxxon Mobil Cyprus Βαρνάβας Θεοδοσίου στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο συνέδριο του East Med Gas Forum στην Αθήνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν η απόφαση είναι θετική η διερευνητική γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί τέλος του 2025 με αρχές 2026, χρονοδιάγραμμα που «κουμπώνει» με τη δήλωση νωρίτερα από το ίδιο βήμα του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη για το πότε προσδοκά να δει τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ελλάδα χωρίς να προσδιορίσει σε ποια μπλοκ. Το τέλος του 2024 είναι ορόσημο για τα δυο οικόπεδα της Κρήτης καθώς τον Οκτώβριο λήγει η περίοδος για τη πρώτη φάση των ερευνών.

Ο κ. Θεοδοσίου εξήγησε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στα δυο οικόπεδα της Κρήτης η πρόσκτηση νέων τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, γεωχημικές έρευνες καθώς και περιβαλλοντικές μελέτες. «Θα απαιτηθεί κάποιο διάστημα για να αξιολογηθούν και να ερμηνευθούν τα στοιχεία και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα» είπε. Ο ίδιος ενέταξε τα επόμενα βήματα της Exxon Mobil για τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα στην ευρύτερη στρατηγική του αμερικανικού κολοσσού για τις δραστηριότητες upstream στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς έχει παρουσία σε δυο μπλοκ στην Κύπρο και σε άλλα τρία στην Αίγυπτο. Και τούτο διότι, όπως ανέφερε, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη μίσθωση πλωτού γεωτρύπανου για διερευνητικές γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στο τέλος του τρέχοντος έτους και να ολοκληρωθούν εντός του 2026. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ληφθεί απόφαση για έλευση γεωτρύπανου στα μπλοκ της Κρήτης στο τέλος του έτους, τότε η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε αυτό το χρονικό παράθυρο από το καράβι που θα βρίσκεται στην περιοχή. Ο κ. Θεοδοσίου είπε επίσης ότι καθώς η αδειοδότηση των γεωτρήσεων είναι περίπλοκη και χρονοβόρα, η κοινοπραξία έχει ήδη αρχίσει την απαραίτητη προεργασία. Και τούτο διότι, αν μείνει για αργότερα είναι ορατός ο κίνδυνος καθυστερήσεων στο χρονοδιάγραμμα που έχει προσδιορίσει η Exxon Mobil, σε περίπτωση που προχωρήσουν τα επόμενα βήματα.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση των ερευνών για φυσικό αέριο στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος που δήλωσε στο EMGF ότι οι σεισμικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στα ελληνικά μπλοκ έχουν «δείξει» ενδιαφέροντες σχηματισμούς που θα μπορούσαν δυνητικά να περικλείουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. «Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο. Στη συνέχεια υπάρχει η Ελλάδα και στα δυτικά της η Αλβανία και η Ιταλία, όπου επίσης έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις. Επομένως πρέπει να λύσουμε τον γρίφο της Ελλάδας και ελπίζουμε ότι όταν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, θα «δείξουν» σημαντικά, οικονομικά βιώσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα μπορούν να συμβάλλουν στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας μας και της Ευρώπης».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου από την πλευρά της, απαντώντας σε γενική ερώτηση για την πορεία των ερευνών φυσικό αέριο στην Ελλάδα που αφορά και σε άλλα θαλάσσια οικόπεδα πέραν αυτών της Κρήτης (μπλοκ «Ιόνιο» και μπλοκ «10» με μισθωτή και λειτουργό την Helleniq Energy, μπλοκ «2» με παραχωρησιούχο την κοινοπραξία Energean (Λειτουργός)- Helleniq Energy) τόνισε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταιρειών που έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους και οφείλουν να τα αξιολογήσουν με την δέουσα επιμέλεια. Όταν μιλάμε για εξορύξεις, μιλάμε για οικονομικές επενδύσεις που έχουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, άρα θα πρέπει ο κάθε επενδυτής να έχει τη μέγιστη δυνατή ορατότητα πριν πάρει τις αποφάσεις του».

Σύμφωνα με παλαιότερες γεωλογικές μελέτες της ΕΔΕΥΕΠ έχουν προκύψει ενδείξεις για την ύπαρξη δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Στο πλαίσιο δημιουργίας του κατάλληλου περιβάλλοντος για την διενέργεια των διερευνητικών γεωτρήσεων (εφόσον οι παραχωρησιούχοι λάβουν αποφάσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή)στα τέλη του 2023 η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ και εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν επαφές με τις λιμενικές αρχές σε Κρήτη και Δυτική Ελλάδα με αντικείμενο την διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας. Και τούτο διότι τόσο στη φάση των διερευνητικών γεωτρήσεων όσο και στην επόμενη φάση, αυτή της παραγωγικής λειτουργίας (που θα ακολουθήσει εφόσον εντοπιστούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου) απαιτείται η χρήση λιµενικών εγκαταστάσεων. Στην Κρήτη διερευνήθηκαν τα λιμάνια Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Σούδας και στη Δυτική Ελλάδα υπήρξαν επαφές για τα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Αστακού.

Διαβάστε ακόμη