Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επίσημη έναρξη της κατασκευής, στο χωριό Saraorci, κοντά στο Smederevo της Σερβίας, η γερμανική εταιρεία AVR Group και η PowerChina εγκαινίασαν έναν φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 9,9 MW. Η χωρητικότητά του είναι ίση με τη μεγαλύτερη επί του παρόντος τέτοια εγκατάσταση στη χώρα, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Η Σερβία δεν διαθέτει φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας. Η μεγαλύτερη κατασκευάστηκε πέρυσι κοντά στο Λάποβο στην κεντρική Σερβία. Και οι δύο είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο διανομής.

Η PowerChina εγκατέστησε τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο Saraorci.

Οι εκπρόσωποι των επενδυτών δήλωσαν ότι η πρώτη φάση του έργου, με σύνδεση 9,9 MW (11,8 MW σε ονομαστική ισχύ), έχει ολοκληρωθεί, ενώ ότι η δεύτερη θα είναι 1,5 MW και 1,86 MW, αντίστοιχα. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει η εγκατάσταση θα παραδίδεται στο δίκτυο διανομής, πρόσθεσαν.

Ο Bojan Lazić, επικεφαλής μηχανικός του ομίλου AVR, δήλωσε ότι η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σε 15,1 GWh. Αυτό είναι αρκετό για την τροφοδοσία 2.400 τοπικών νοικοκυριών. Είναι το πρώτο ολοκληρωμένο έργο της εταιρείας σε ένα χαρτοφυλάκιο 300 MW, τόνισε ο Lazić.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την κατασκευή μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης στο Obrenovac για τον Ιούνιο, με δυναμικότητα 9,95 MW. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του έργου Saraorci, σύμφωνα με τα λόγια του Lazić.

Η AVR σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή ενός ακόμη φωτοβολταϊκού σταθμού τον Ιούνιο

Η δεύτερη φάση του έργου θα φέρει μια καινοτομία, καθώς σχεδιάζεται να εκδοθεί ένα ψηφιακό κουπόνι που θα διευκολύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη