Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας OWC να καταθέσει προτάσεις για τον σχεδιασμό στρατηγικής αναφορικά με τις έρευνες αιολικού δυναμικού και μετεωρολογικών δεδομένων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η OWC θα υποστηρίξει το έργο της ΕΔΕΥΕΠ σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα πλάνα του σχεδίου Εθνικού Προγράμματος για την Ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Η OWC είναι ο κλάδος συμβουλευτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Όσλο, Ομίλου ABL. Η εταιρεία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλο το εύρος του σχεδιασμού και των τεχνικών μελετών για την εμπορική ανάπτυξη χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών έργων, διασυνδέσεων, φωτοβολταϊκών, λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, και άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Γιώτας, Διευθυντής της OWC για την Ελλάδα, «Οι σε βάθος αναλύσεις αιολικού δυναμικού και θαλάσσιες μετεωρολογικές μετρήσεις συνιστούν κρίσιμα στοιχεία για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων, ειδικά όταν αφορούν περιοχές τόσο περίπλοκες και ανεξερεύνητες όσο ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος. Η ενδελεχής κατανόηση των στοιχείων αυτών συνδέεται άμεσα με τη μακροπρόθεσμη οικονομική σκοπιμότητα των σχετικών έργων. Ανυπομονούμε να στηρίξουμε την αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την εξαιρετική της δυναμική, μέσω της συνεργασίας μας με την ΕΔΕΥΕΠ».

Σχολιάζοντας από πλευράς του τη συνεργασία, ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, δήλωσε: «Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική παράμετρο των προπαρασκευαστικών εργασιών που πραγματοποιούμε στο πλαίσιο υλοποίησης του στιβαρού και φιλόδοξου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ – με ταχείς ρυθμούς, ώστε η χώρα να μπορέσει να επιτύχει τους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2030. Ενόσω αναμένουμε τις τελικές εγκρίσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα, και σε συνεργασία με την OWC, έχουμε ήδη ξεκινήσει προεργασία στις πιθανές επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ), ώστε να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες και οι προτάσεις της OWC να κατατεθούν το συντομότερο δυνατόν».

Διαβάστε ακόμη