Η ολοκληρωμένη εταιρεία κοινής ωφέλειας Ignitis Group, η οποία εστιάζει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιταχύνει τις επενδύσεις της και σχεδιάζει να διπλασιάσει τις πράσινες ικανότητές της έως το 2027. Βασιζόμενος στη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση, ο όμιλος στοχεύει να προσφέρει τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους πελάτες του στη Βαλτική και την Πολωνία, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2027 με έμφαση στην περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, με επίκεντρο την ανάπτυξη πράσινων δυνατοτήτων παραγωγής και πράσινης ευελιξίας, καθώς και την επέκταση του δικτύου διανομής, ώστε να καταστεί δυνατή η πράσινη μετάβαση και να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος εξηλεκτρισμός διαφόρων τομέων.

Το σημαντικότερο σημείο του στρατηγικού σχεδίου είναι η σημαντική αύξηση των επενδύσεων που προβλέπονται για την περίοδο 2024-2027. Μέχρι το 2027, οι συνολικές επενδύσεις θα πρέπει να φθάσουν τα 3-4 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη τετραετή στρατηγική περίοδο.

Το 61% των επενδύσεων θα αφιερωθεί στην επέκταση των τεχνολογιών πράσινης παραγωγής και πράσινης ευελιξίας. Το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιθουανία.

Ο Όμιλος στοχεύει να παραδώσει 4-5 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης πράσινης δυναμικότητας έως το 2030, εστιάζοντας στις τεχνολογίες πράσινης παραγωγής και πράσινης ευελιξίας, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών συστημάτων, των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS), των υδροηλεκτρικών συστημάτων αντλησιοταμίευσης και του power-to-X.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, ο Όμιλος Ignitis επεκτείνει τον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στην Ignitis Renewables κατά 3,5 φορές έως το 2027.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος υλοποιεί ένα έργο επέκτασης υδροηλεκτρικής ενέργειας αντλησιοταμίευσης στο Kruonis (Λιθουανία), το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2026, προσθέτοντας 110 MW στα τρέχοντα 900 MW. Ο Όμιλος στοχεύει επίσης σε μπαταρίες εμπορικής κλίμακας έως το 2027 και υλοποιεί ένα πιλοτικό έργο παραγωγής πράσινου υδρογόνου και συνθετικού καυσίμου.

Με την αύξηση του χαρτοφυλακίου πελατών του και την εστίαση στην παροχή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ο Όμιλος Ignitis αναμένει να αυξήσει σημαντικά την ποσότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, από 6,7 τεραβατώρες (TWh) το 2023 σε 9,0-11,0 TWh έως το 2027. Η δημιουργία ενός κορυφαίου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Βαλτική θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας, εμπορικής και οικιακής φόρτισης.

Διαβάστε ακόμη