Οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ ενέκριναν την Τρίτη ένα κοινό έργο υδρογόνου ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που χρηματοδοτείται από επτά χώρες της ΕΕ και ένα ξεχωριστό κοινό έργο υγειονομικής περίθαλψης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που χρηματοδοτείται από ομάδα έξι χωρών της ΕΕ.

Η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβακία και η Ισπανία θα παράσχουν έως και 1,4 δισ. ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση, για το έργο υδρογόνου, το οποίο αναμένεται να αποδεσμεύσει επιπλέον 3,3 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Είπε ότι 11 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Airbus , η BMW και η Michelin , θα συμμετάσχουν σε 13 έργα.

Το σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη θα χρηματοδοτηθεί από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και την Ισπανία για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και αναμένεται να ξεκλειδώσει επιπλέον 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις, δήλωσε η Επιτροπή.

Η Sanofi , η Euroapi και άλλες 11 εταιρείες θα συμμετάσχουν σε 14 προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης.

Και τα δύο συστήματα είναι τα λεγόμενα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI), γεγονός που επιτρέπει στις κυβερνήσεις της ΕΕ να τα χρηματοδοτούν βάσει χαλαρότερων κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Διαβάστε ακόμη