Ο Ισπανός κατασκευαστής φωτοβολταϊκών Solaria αναμένει να επιτύχει τον στόχο κερδοφορίας του για το 2024, παρά τις τρέχουσες πιέσεις της αγοράς. Η εταιρεία προβλέπει ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οδηγώντας σε κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) μεταξύ 232 εκατομμυρίων ευρώ και 251 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με 200 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και τα αυξανόμενα επιτόκια πιέζουν τα κέρδη των κατασκευαστών φωτοβολταϊκών μετά από μια περίοδο υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η Solaria παραμένει αισιόδοξη, πιστεύοντας ότι η παραγωγή αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί, οδηγώντας τελικά σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αργότερα μέσα στο έτος. Ο αναλυτής Victor Peiro της GVC Gaesco προσφέρει μια πιο επιφυλακτική πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον, προβλέποντας συνεχιζόμενη αδυναμία λόγω της χαμηλής ζήτησης και της υψηλής παραγωγής φθηνότερης υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόδοση της Solaria στο πρώτο τρίμηνο ήταν ανθεκτική παρά τις χαμηλότερες τιμές. Η εταιρεία ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση των καθαρών κερδών, η οποία αποδίδεται στα υψηλότερα έσοδα και στην πώληση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων στην Ισπανία και την Πορτογαλία για 13 εκατομμύρια ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 5% στα 23,6 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών των 10,7 εκατομμυρίων ευρώ (στοιχεία LSEG). Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% στα 40 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο, με την αύξηση κατά 22% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (406 gigawatt-ώρες) να αντισταθμίζει εν μέρει τις ασθενέστερες τιμές.

Η Solaria σχεδιάζει να ενημερώσει το στρατηγικό της πλάνο τον Σεπτέμβριο. Η μετοχή της εταιρείας έχει υποαποδώσει φέτος, μαζί με τη Grifols, με πτώση περίπου 37% από την αρχή του έτους στον ισπανικό δείκτη blue-chip.

Διαβάστε ακόμη