Η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει δεσμευτεί να αναπτύξει την υπεράκτια αιολική ενέργεια και θεωρεί επίσης ως προτεραιότητα την «ανατροφοδότηση» των χερσαίων αιολικών πάρκων και την προώθηση φωτοβολταϊκών έργων, συμπεριλαμβανομένων των μικρής κλίμακας, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Μαρία ντα Γκράκα Καρβάλιο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ορισμένες λεπτομέρειες της πολιτικής της για την υπεράκτια αιολική ενέργεια τον Ιούλιο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με μια προγραμματισμένη βασική δράση αδειοδότησης που ανακοινώθηκε πέρυσι υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ορίσει την προσφερόμενη χωρητικότητα στην πρώτη δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών της χώρας σε 2 γιγαβάτ (GW). Η νέα κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει αν θα επιμείνει στην προσφορά αυτής της δυναμικότητας και δεν είναι σαφές πότε θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία.

Η Πορτογαλία διαθέτει ήδη ένα μικρό πλωτό αιολικό έργο 25 μεγαβάτ στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού, το οποίο ανήκει στην Ocean Winds, μια κοινοπραξία μεταξύ της κύριας εταιρείας κοινής ωφέλειας της Πορτογαλίας EDP και της γαλλικής εταιρείας Engie.

Ορισμένες άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν δείξει πιθανό ενδιαφέρον για τη δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής BayWa, της ιρλανδο-ισπανικής κοινοπραξίας IberBlue Wind, του διαχειριστή κεφαλαίων Copenhagen Infrastructure Partners και μιας κοινοπραξίας μεταξύ της πορτογαλικής Galp , και της γαλλικής TotalEnergies.

Τα πλωτά αιολικά πάρκα αναμένεται να εγκατασταθούν σε βαθιά νερά, όπου οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι και πιο συνεχείς, επιτρέποντας την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από αυτά που είναι στερεωμένα στο βυθό κοντά στην ακτή ή από αυτά που βρίσκονται στην ξηρά.

Διαβάστε ακόμη