Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Shenzhen στην Κίνα ανέπτυξαν ένα νέο πλαίσιο για την αξιολόγηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ποσότητα ενέργειας που παράγουν, αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, σύμφωνα με το pv magazine.

Το πλαίσιο αυτό λαμβάνει υπόψη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, η οποία δίνει έμφαση στη μείωση των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Οι ερευνητές εφάρμοσαν το πλαίσιο τους στις χώρες της κινεζικής πρωτοβουλίας “Belt and Road” (BRI), μια ομάδα χωρών που λαμβάνουν σημαντικές κινεζικές επενδύσεις σε έργα υποδομών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ενώ η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θεωρούνται γενικά καθαρές πηγές ενέργειας, εξακολουθούν να βασίζονται σε υλικά τα οποία μπορεί να είναι περιορισμένα ή να μετατραπούν σε απόβλητα στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους. Το πλαίσιο τους ενσωματώνει παράγοντες όπως την αξιολόγηση κύκλου ζωής (LCA) για τη μέτρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών των υλικών και του τρόπου χρήσης τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διαδικασία πολλών σταδίων για να αναπτύξουν το πλαίσιο τους. Πρώτον, συμβουλεύτηκαν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να προσδιορίσουν τα πιο σημαντικά κριτήρια για την αξιολόγηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τεχνικές ασαφούς λογικής για να αποδώσουν βαρύτητες σε αυτά τα κριτήρια, αντικατοπτρίζοντας τη σχετική τους σπουδαιότητα. Τέλος, δοκίμασαν το πλαίσιο τους στις χώρες BRI.

Η μελέτη έδειξε ότι η ηλιακή ενέργεια είχε καλή απόδοση όταν αξιολογήθηκε με το νέο πλαίσιο, ιδιαίτερα όσον αφορά τους δείκτες κυκλικής οικονομίας. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ανακύκλωση των ηλιακών πάνελ πρέπει να αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα. Συνιστούν στις χώρες να αναπτύξουν σχέδια ανακατασκευής και πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων με αποδοτική χρήση πόρων για την ηλιακή τεχνολογία.

Η αιολική ενέργεια επίσης βρέθηκε κατάλληλη για τις χώρες BRI, αλλά οι ερευνητές εντόπισαν και πάλι τη διάθεση των αποβλήτων ως βασική πρόκληση. Συνιστούν στις χώρες που λαμβάνουν κινεζικές επενδύσεις να αναπτύξουν καλύτερες μεθόδους για τη διάθεση των πτερυγίων ανεμογεννητριών και άλλων αποβλήτων. Επιπλέον, προτείνουν τη δημιουργία εικονικών δικτύων εφοδιαστικής αλυσίδας για τη βελτιστοποίηση του κόστους που σχετίζεται με τα έργα αιολικής ενέργειας.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι το πλαίσιο τους έχει περιορισμούς και καλούν σε περαιτέρω μελέτες για να το βελτιώσουν. Πιστεύουν ότι η προσέγγισή τους μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη