Η Σαουδική Αραβία θέλει να αυξήσει μαζικά το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως έχει γίνει δημοσίως γνωστό από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Σε αυτή τη ρότα, δύο έργα αιολικής ενέργειας -τα οποία μάλιστα θα χρησιμοποιήσουν κινεζικές και όχι ευρωπαϊκές ή αμερικανικές ανεμογεννήτριες – πρόκειται τώρα να παράγουν πρωτοφανώς φθηνή ηλεκτρική ενέργεια – και να καταστήσουν περιττούς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμβάσεις για δύο μεγάλα αιολικά πάρκα που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερη από την ενέργεια που προέρχεται από τις μονάδες φυσικού αερίου της χώρας. Οι Σαουδάραβες θέλουν να αυξήσουν γρήγορα το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, σημειώνει η Handelsblatt.

Τα έργα αιολικής ενέργειας υλοποιούνται από την κρατική ενεργειακή εταιρεία Saudi Power Procurement (SPPC) και αναπτύσσονται από το ενεργειακό τμήμα του ιαπωνικού ομίλου Marubeni. Σε συνέντευξή του, ο διευθύνων σύμβουλος της SPPC Mazin Albahkali τόνισε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται εκεί είναι πρωτοφανώς φθηνή για τα παγκόσμια δεδομένα.

«Η επίτευξη εξαιρετικά χαμηλών τιμολογίων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλει σίγουρα στη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε.

Παρόλο που δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με ακρίβεια η κυμαινόμενη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο δίκτυο, το κόστος είναι χαμηλότερο από ό,τι με τις εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων, λέει ο Albahkali.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το έργο των 600 μεγαβάτ AI Ghat θα παράγει προεξοφλημένη ηλεκτρική ενέργεια για μόλις 1,57 λεπτά ανά κιλοβατώρα από το 2026 και θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Η Marubeni κατασκευάζει επίσης το έργο Wa’ad Alshamal ισχύος 500 μεγαβάτ, το οποίο θα παράγει αιολική ενέργεια με κόστος 1,70 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στη Γερμανία, η τιμή κόστους για την ηλεκτρική ενέργεια από χερσαία αιολική ενέργεια κυμαίνεται μεταξύ 4 και 8,3 λεπτών ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Fraunhofer.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει να καλύψει κάποια απόσταση όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η χώρα προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από μονάδες που καίνε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αλλά αυτό αλλάζει σταδιακά: ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θέλει να καταστήσει τη σαουδαραβική οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο.

Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το βασίλειο θέλει να παράγει το ήμισυ της ηλεκτρικής του ενέργειας από καθαρές πηγές, σε σύγκριση με λιγότερο από το 1% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Έτσι, η χώρα επεκτείνει μαζικά τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα της: Πάνω από 45 γιγαβάτ ηλιακής και αιολικής ισχύος αναμένεται να εγκατασταθούν έως το 2030, περισσότερο από 13 φορές περισσότερο από το 2023. Ωστόσο, αυτό θα επιτρέψει επίσης στη χώρα να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο.

Η κρατική εταιρεία συμβάλλει στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Παρέχουμε τη γη, παρέχουμε δεδομένα για την ταχύτητα του ανέμου, εκδίδουμε τις άδειες και τις υποστηρίζουμε με περαιτέρω άδειες και εγγυόμαστε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Albahkali. Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει την ηλεκτρική ενέργεια από τις δύο κοινές ανεμογεννήτριες με τη Marubeni για εγγυημένη περίοδο 25 ετών.

Με την ισχυρή πιστοληπτική της αξιολόγηση, η Saudi Power Procurement (SPPC) προορίζεται να παρέχει στους φορείς ανάπτυξης έργων την απαραίτητη υποστήριξη για ευνοϊκότερη χρηματοδότηση.

Διαβάστε ακόμη: