Την ετοιμότητα στην έναρξη κατασκευής του «North project 1», μονάδας πράσινου υδρογόνου της Hellenic Hydrogen στο Αμύνταιο, προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Αγορά υδρογόνου, εξελίξεις και ευκαιρίες» στο Balkan Energy Foroum, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος μίλησε για την αγορά υδρογόνου στην Ελλάδα σχολιάζοντας ότι απαιτείται ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο για να προχωρήσουν τα έργα και να ανοίξει η αγορά υδρογόνου. «Το υδρογόνο είναι ένα βιομηχανικό αέριο που λειτουργεί ως ενεργειακός μεταφορέας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην παραγωγή και διαχείρισή του, σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα και συνθήκες ασφαλείας», ανέφερε. Η ανάπτυξη της αγοράς του υδρογόνου στη χώρα μας είναι σημαντική, και εταιρείες που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αγορά υδρογόνου παίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την διαδικασία. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, η ύπαρξη τέτοιων εταιρειών είναι καίρια για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, το υδρογόνο είναι ένα βιομηχανικό αέριο που λειτουργεί ως ενεργειακός μεταφορέας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην παραγωγή και διαχείρισή του, σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα και συνθήκες ασφαλείας. Ο ίδιος αναφέρει ότι η εταιρεία τους έχει πολυετή εμπειρία και επιτυχία στη διαχείριση του υδρογόνου, κάτι που προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία στις νέες βιομηχανικές μονάδες. Δεύτερος και εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η διαχείριση της ενέργειας.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, υπήρξε σπατάλη περίπου 300.000 μεγαβατώρων ανανεώσιμης ενέργειας. Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μιας μονάδας ηλεκτρόλυσης 50 MW για έναν ολόκληρο χρόνο με έναν συντελεστή φόρτωσης περίπου 70%. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση της ενέργειας για την ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου. Επιπλέον, υπενθύμισε στο ακροατήριο πως σε πρόσφατη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο κόστος παραγωγής υδρογόνου από τις 132 προσφορές που υποβλήθηκαν. «Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κόστος ενέργειας, το οποίο επηρεάζει άμεσα το κόστος παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, που εξαρτάται κατά 70% από το κόστος ενέργειας». Συνοψίζοντας, κατά την άποψή του η εμπειρία στη διαχείριση του υδρογόνου και η αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας είναι τα βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου στη χώρα μας.
Αναφορικά με το ποιος θα είναι ο καταναλωτής του «North project 1» ο κ. Τριανταφυλλόπουλος απάντησε «ο μόνος σοβαρός καταναλωτής που διαφαίνεται να υπάρχει και να μπορεί να “κάψει” υδρογόνο στο 20% του μίγματος καυσίμου είναι η μονάδα ΣΗΘΥΑ, που θα κατασκευαστεί από την ΔΕΗ και θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής». Τόνισε ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής «δεν επαρκεί για να καλύψει τις ελάχιστες ανάγκες παραγωγής του εργοστασίου και χρειάζονται να προστεθούν περισσότεροι καταναλωτές». Μίλησε για «την ανάγκη δημιουργίας δικτύων μεταφοράς του υδρογόνου», ώστε να φτάσει σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή στους λιμένες της χώρας για την τροφοδοσία πλοίων.
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε ότι «έχουν καθοριστεί οι εκτάσεις γης» που θα χρησιμοποιηθούν, το εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου θα αξιοποιήσει «τις κτιριακές υποδομές του ΑΗΣ Αμυνταίου που είναι ανενεργός» και πως «η εταιρία συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότησή του». Σημείωσε ότι θα πρέπει «να δημιουργηθεί άμεσα το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής και παράλληλα να επιτρέψει τη λειτουργία της αγοράς υδρογόνου». Υπενθύμισε στο ακροατήριο πως «από τις αρχές του 2024 η Ελλάδα “πέταξε” 250.000 kwh από ΑΠΕ», ενώ σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην παραγωγή υδρογόνου, καταλήγοντας ότι «η διαχείριση ενέργειας από ΑΠΕ είναι το βασικό σημείο της ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα».
Διαβάστε ακόμη